Spas za zadužene

Vlada Srbije: Otpis kamata sa dugova za struju

Društvo

Autor:

Uslov za otpis tih kamata biće da dužnik napravi sa EPS-om dogovor o plaćanju osnovnog duga u ratama

struja, komunalne usluge, dug,

Kamate često premaše visinu duga

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je odluku o otpisu kamata na dugove za struju građana i privreda, a država će obezbediti dovoljno novca za dobrovoljni socijalni program zaposlenih u Jat ervejzu, najavili su danas predstavnici srpske vlade.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, u pauzi sednice Srpsko-italijanskog poslovnog saveta, izjavila je novinarima da je Vlada Srbije juče usvojila odluku o otpisu kamata na dugove za struju građana i privrede, izražavajući očekivanje da će Upravni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) tokom sledeće sedmice potvrditi tu odluku kako bi ona mogla da se sprovede u delo.

Uslov za otpis tih kamata biće da dužnik napravi sa EPS-om dogovor o plaćanju osnovnog duga u ratama, precizirala je Mihajlović.

Upravni odbor EPS-a mora da sprovede odluke koje mu je naložila Vlada Srbije kao osnivač ili će država preduzeti sve zakonom predviđene mere, rekla je Miahajlović i naglasila da EPS neće bankrotirati i da neće biti prodat.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao da će država obezbediti dovoljno novca za dobrovoljni socijalni program zaposlenih u Jat ervejzu, kako bi se smanjili gubici te nacionalne aviokompanije.

Nacionalni avioprevoznik je ove godine planirao nabavku na lizing četiri velika aviona Erbas i dva manja aviona ATR.

U pauzi prve sednice Srpsko-italijanskog poslovnog saveta, koja je bila posvećena ekonomskoj saradnji Srbije i Italije, Dinkić je novinarima rekao da je sa italijanskim investitorima dogovoreno da se novac iz raspoloživih kredita za modernizaciju srpske železnice uloži u sređivanje kritičnih tačaka na srpskim prugama, kako bi se povećao izvoz u Italiju, ali i druge zemlje.

Italijanski investitori žalili su se na loše stanje saobraćajne infrastrurkture u Srbiji, zbog čega je i dogovoreno da se utvrde kritične tačke na srpskim prugama, koje usporavaju transport prilikom izvoza robe, objasnio je srpski ministar.

Iz kredita Evropske investicione banke i iz ruskog kredita namenjenog modernizaciji srpske železnice biće sređeni kritični delovi, što bi trebalo da doprinese ostvarivanju većeg profita u ekonomskoj razmeni Srbije sa Italijom, najavio je srpski ministar.

Osim saradnje sa Italijom u oblasti infrastrukture, na sastanku Poslovnog saveta dve zemlje bilo reči i o unapređenju saradnje u poljoprivredi, prehrambenoj i drvnoj industriji, jer je Italija, osim Nemačke, za Srbiju jedno od najvažnijih izvoznih tržišta.

"Razgovarali smo o planovima Srbije za ulaganje 100 milona dolara godišnje u sistem za navodnjavanje, što će povećati našu ponudu hrane i zbog toga postoji mogućnost za saradnju srpskih i italijanskih kompanija u oblasti tehnologije proizvodnje hrane i izvoza na treća tržišta", nagovestio je Dinkić.

Tokom sastanka bilo je reči i o poboljšanju saradnje u drvno-prerađivačkoj industriji i o zainteresovanosti italijanskih kompanija da investiraju u tu oblast u Srbiji kako bi iskoristili povlastice bescarinskog izvoza tih proizvoda iz Srbije na rusko tržište.

Ove godine će Srbija imati mnogo veći obim izvoza, jer će samo Fijat u 2013. izvesti oko dve milijarde evra, rekao je Dinkić, istakavši da je to bio jedan od glavnih povoda za razgovor sa italijanskim kompanijama o poboljšanju saradnje.

Skup u hotelu Hajat otvorili su kopredsednici Saveta - Draginja Đurić, koja je predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa i predsednik italijanske Konfederacije elektrotehničke industrije i industrije elektronike Confindustria Anie Guidalberto Guidi.

Prisutnima su se obratili i Ambasador Republike Italije u Beogradu Armando Varikio, srpski ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, kao i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović.

Srpsko-italijanski poslovni savet osnovan je 2010. godine na inicijativu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije i italijanskog Ministarstva za ekonomski razvoj, kao neprofitna i nevladina organizacija.

Italija je drugi po veličini spoljnotrgovinski partner Srbije, a robna razmena između dve zemlje beleži konstantan rast u prethodih 10 godina. Italijanske kompanije zapošljavaju više od 20.000 ljudi u Srbiji i do sada su u lokalnu privredu investirale oko dve milijarde evra.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nisam spreman na to da predsednik skupštine Vojvodine bude neko ko će da pobegne čim dođe do problema Nenad Čanak, LSV

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!