Vladika Atanasije: Artemije suđen i osuđen kanonski

Društvo

Artemije je nastavio da obmanjuje "naivni svet i javnost, kako je nekanonski suđen i osuđen i kako su Sinod i Sabor SPC prekršili i pogazili ustav i kanone", naveo je episkop Atanasije

vladika Artemije, najveća tajnost, Vrhovni sud Grčke, svedočio, Simenon Dejan Vi

Monah Artemije i Simeon Vilovski

BEOGRAD - Penzionisani episkop hercegovački Atanasije (Jeftić) izjavio je da je monah Artemije (Marko Radosavljević) suđen i osuđen kanonski, navodeći da Artemije odbacuje "i samu pomisao na hrišćansko pokajanje".

Artemije je nastavio da obmanjuje "naivni svet i javnost, kako je nekanonski suđen i osuđen i kako su Sinod i Sabor SPC prekršili i pogazili ustav i kanone", naveo je episkop Atanasije u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Kako tvrdi Atanasije, to nije prvi put da Artemije "zavodi za Goleš planinu".

Prema njegovim rečima, monah Artemije je prekršio dva ključna kanona Crkve, "pošto je lukavo izbegavao" da primi i odgovori na sinodske komisije radi ispitivanja učinjenih crkveno-kanonskih i materijalno-finansijskih prestupa.

"Time je sam protiv sebe izrekao presudu, kažu ovi kanoni. Crkva nije imala i nema, načina da ga sudski privede, kao ni da ga natera da izvrši kanonsku saborsku odluku od maja 2006. godine", rekao je Atanasije. Kako je dodao, Artemije je imao, i danas ima, "samo malu grupu sada već odmetnika, koja samo njega, a i on nju, slepo sluša, uz još par suflera koji njemu, a on nama, "soli pamet" preko mas-medija".

Na Sinodu i Saboru, tvrdi Atanasije, Artemije nikada nije direktno razgovarao, ni odgovarao, "nego je samo odlagao dok mu siva eminencija Vilovski, i još neki iz senke, ne kažu ili napišu, kakav odgovor da da".

Atanasije je naveo da je Artemije prihvatio i potpisao sinodsku i saborsku odluku od februara i septembra 2010. godine, ali je u novembru iste godine, "ođednom to pogazio i porekao, a svojim brutalnim, nekanonskim i razbojničkim upadom u dva manastira na Kosovu i Metohiji, gde je već od Sabora bio kanonski postavljen novi arhijerej, doveo sebe do saborskog razrešenja i vraćanja u red monaha". "Nažalost, on to i sada radi - upada u parohije, manastire i verničke domove drugih episkopija Srpske Crkve kao samozvani episkop raško-prizrenski...", smatra Atanasije.

On je ocenio i da je Artemije stvorio svoj raskol, ali u "svojoj osionosti" odbacuje samu pomisao na hrišćansko pokajanje, koje mu je, kako navodi Atanasije, potrebno "kao nasušni hleb života", kako pred narodom, tako i pred SPC, jer se "o nju ogrešio".

Sa druge strane, Crkva je priznala kanonski presuđeno Artemijevo svrgnuće i razrešnenje, naveo je Atanasije i upitao - "Ko je onda u raskolu? Ko se od koga raskolio, raspolutio, otcepio i rascepio?" Atanasije je ocenio da Artemije drži službe, iako je raščinjen i sebe smatra za autokefalnog poglavara, čime je pokazao da je stvorio raskol. "Po kojim to svetim kanonima i po kojoj eklisiologiji on ima "jurisdikciju" nad svim eparhijama SPC, po kojima vršlja kao najbedniji sektaš", upitao je Atanasije.

Patrijarh srpski Irinej je ranije u intervjuu Tanjugu naveo da nema nade da će se monah Artemije pokajati i vratiti Crkvi, ocenivši da je put raskola kojim je on krenuo tragedija za raščinjenog vladiku i Crkvu i da naredni korak može biti njegovo poptuno izopštenje iz SPC.

"Uputili smo mu saborski akt sa pozivom da se putem pokajanja vrati sebi i Crkvi očekujući da ima toliko svesti da čini nešto što u našoj crkvi nikada nije bilo, a to je raskol. Za Crkvu nema ništa tragičnije od raskola. To je deoba jednog organizma i hod putem koji nije ni jevanđelski, ni kanonski, ni crkveni, put kojim idu raskolnici ili jeretici", rekao je patrijarh.

Monah Artemije, koga je Sabor SPC razrešio rukovođenja Eparhijom raško-prizrenskom, ranije je rekao Tanjugu, da je spreman na razgovor i saradnju sa Crkvom pod uslovom da se poništi njegov opoziv.

O tome je, kako je naveo, još u decembru obavestio patrijarha Irineja u dvosatnom razgovoru, ali i pismom koje mu je uručio na rastanku.

Za sebe je rekao i da nije raskolnik i da mu je želja da se razgovorom dođe do rešenja.

"Dakle, sa mnom mogu razgovarati samo kao sa vladikom raško-prizrenskim, a ne kao sa monahom Artemijem. Da bi se to dogodilo oni (Crkva) treba da povuku ili anuliraju sve nekanonske odluke koje su i protivustavne jer su donete bez ikakvog sudskog procesa, bez suočavanja sa "otpužnicom", odnosno razlozima koje bih izneo u odbrani", rekao je Artemije.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (8)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • sasa

  sasa

  Vratite artemija u sluzbu !! Mogo je i patrijah da postane da ga niste ocrnili pred bogom i ovim narodom !! Vernici sa kosova znaju ko je upravu ali ko vise njih pita za bilo sta.

  31 Odgovori 
 • Milos

  Milos

  Necu da grijesim dusu ali ovdje je najveci problem ekumanizam, koji javno zagovara Vladika Atanasije.Takodjer mislim da se ovaj problem moze rijesiti tako da se Kosovska eparhija vrati Artemiju, a da se raska eprhija odvoji i preda na upravljnje Teodosiju, ova podjela vec je prisutna kod sinoda i ona ce veoma brzo biti i sprovedena,Artemije je veom ... više a dobro radio kao duhovno lice, sta je bilo sa pomoci za koju ga optuzuju to je neka druga prica,Imao je najace bratije, ozivio je mnoge manastire, zamonasio i bio duhovni otac mnogim monasima izmedjuostalim i Teodosiju i Janjicu koji su mu prvi okrenuli ledja, jer im je neko dao signal da bi ga oni mogli naslijediti, sto se kasnije i desilo.Vratite Vladiku Artemija na Kosovo gdje mu je i mjesto, to takodje zeli i srpski rod sa Kosova i Metohije.

  28 Odgovori 
 • Pričate vi priču

  Pričate vi priču

  A istina je POLITIČKA. Nije vam dao da sprovodite odluke DSa koje su Kosovo i SPC na Kosovu doveli gde je sada. A javna je tajna ali i poznata činjenica da je država oduvek imala "svoje" ljude među sveštenicima. I preko njih kontrolisala crkvene "stavove" i vernike.

  28 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Sladjan

  Sladjan

  Gospodine Zorane Jevticu(ne zelim namerno da izgovorim vase crkveno ime jer time vredjam mnoge svete ljude koji su ziveli u Hristu sa tim imenom) ,to sto silom i propagandom zelite da srpskom narodu predstavite istinu onakvom kakvom je vi zelite i vidite nece proci,zna dobro taj isti jadni i napaceni narod o cemu se radi u celoj ovoj prici i halab ... više uci koju ste digli na jednog cestitog i postenog vladiku ,koji zeli da se drzi svetosavskog i svetootackog puta i koji se prvi javno usprotivio ekumenizmu sto ste vi demo(n)krate u mantijama odmah uzeli na noz ,pa ste resili da bez suda,osude i dokaza oblatite coveka,ipak to necovestvo vam nije u potpunosti uspelo, pogledajte samo koliko narod podrzava Artemija jer zna da je na pravdi Boga lazno optuzen....

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Prete mojoj deci, ljudima s kojima sam najbliži, i sve to može da se pretvori u nešto mnogo ozbiljnije Bruno Vekarić zamenik tužioca za ratne zločine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!