Prikaži najnovije vesti
TV Marija, kairo, TV voditeljke, burke
TV Marija

Voditeljke sa burkama!

Planeta 14

U stanu u istočnom Kairu žene dobrovoljci "Marije", kojima se ispod burki vide samo oči, dele studio sa osobljem Al Ome

KAIRO - U Egiptu je nedavno počeo sa radom novi TV kanal na kome rade isključivo žene sa burkama, kojima se vide samo oči, prenosi Si-En-En (CNN).

Kanal "Marija", prvi ove vrste u svetu, počeo je sa radom 20. jula sa početkom Ramazana.
Sve dok ne dobije još sredstava i osoblja, "Marija" trenutno emituje četvorosatni program na nezavisnom kanalu Al Oma koji se vidi širom Bliskog istoka.

U stanu u istočnom Kairu žene dobrovoljci "Marije", kojima se ispod burki vide samo oči, dele studio sa osobljem Al Ome.

Muškarci im povremeno pomognu da pomere setove, a izvršni direktor Al Ome povremeno ponudi savet kako da govore u kameru.

Dok se osoblje formira, stanica koristi i veštine žena koje više vole da nose samo hidžab ali je cilj kanala da ima isključivo osoblje koje nosi burke.

"Osećam se da napokon imamo mesto u društvu gde nismo marginalizovane. Kao žene koje nose burku, nemamo prava, niko ne priča o nama. Kroz 'Mariju' pronalazimo ljude koji o nama govore bez diskriminacije", kaže Heba Serak Edin koja je diplomirala masovne komunikacije na univerzitetu u Kairu a u "Mariji" radi kao reditelj i snimatelj.
Burke su godinama izazivale debate o diskriminaciji. Javni univerziteti zabranjuju njihovo nošenje tokom ispita, a žene koje nose burku često su diskriminisane i ne mogu da dobiju posao.

Direktorka "Marije" Ala Abdala kaže da je deo ovog TV projekta da pokažu svetu da žene sa burkom mogu da rade i imaju veštine koje su im potrebne.

"Pokušavamo da stvorimo bolje društvo posle zemljotresa slobode 25. januara", rekla je ona i dodala da neki egipatski intelektualci podržavaju njeno pravo da govori u ime marginalizovane grupe žena.
Neki, pak, nisu ubeđeni i strahuju da bi promocija burki mogla da dovede do radikalizacije društva i da je pokrivanje žena potpuni zaokret na putu takozvanog arapskog proleća.

Ala Abdala kaže da podržava slobodu izražavanja ali smatra da su sekularne i liberalne televizije "destruktivne" jer promovišu ideje koje će preoblikovati društvo.

Njen otac, koji je vlasnik Al Ome, Abu Islam Abdala smatra da sa Marijom on uspostavlja balans. S jedne strane, tu su radicionalne islamske vrednosti, uključujući i burke, a sa druge žene koje se "neskromno oblače, rade kao plesačice, čak su i članovi parlamenta".

Dok je Al Oma - što znači nacija - puna antihrišćanske retorike, Marija - nazvana po koptskoj ženi proroka Muhameda - je orijentisana ka ženama, puna vesti iz kulture koje su u sladu sa verskim okvirima.
Dok neki stručnjaci smatraju da će Marija izolovati burka zajednicu i samo podstaći još više kontroverzi, drugi smatraju da će zbog svoje neuobičajene ponude opstati.

http://www.youtube.com/watch?v=1uEoaX0no_k
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir