TV Marija

Voditeljke sa burkama!

Planeta

Autor:

U stanu u istočnom Kairu žene dobrovoljci "Marije", kojima se ispod burki vide samo oči, dele studio sa osobljem Al Ome

TV Marija, kairo, TV voditeljke, burke

KAIRO - U Egiptu je nedavno počeo sa radom novi TV kanal na kome rade isključivo žene sa burkama, kojima se vide samo oči, prenosi Si-En-En (CNN).

Kanal "Marija", prvi ove vrste u svetu, počeo je sa radom 20. jula sa početkom Ramazana.
Sve dok ne dobije još sredstava i osoblja, "Marija" trenutno emituje četvorosatni program na nezavisnom kanalu Al Oma koji se vidi širom Bliskog istoka.

U stanu u istočnom Kairu žene dobrovoljci "Marije", kojima se ispod burki vide samo oči, dele studio sa osobljem Al Ome.

Muškarci im povremeno pomognu da pomere setove, a izvršni direktor Al Ome povremeno ponudi savet kako da govore u kameru.

Dok se osoblje formira, stanica koristi i veštine žena koje više vole da nose samo hidžab ali je cilj kanala da ima isključivo osoblje koje nosi burke.

"Osećam se da napokon imamo mesto u društvu gde nismo marginalizovane. Kao žene koje nose burku, nemamo prava, niko ne priča o nama. Kroz 'Mariju' pronalazimo ljude koji o nama govore bez diskriminacije", kaže Heba Serak Edin koja je diplomirala masovne komunikacije na univerzitetu u Kairu a u "Mariji" radi kao reditelj i snimatelj.
Burke su godinama izazivale debate o diskriminaciji. Javni univerziteti zabranjuju njihovo nošenje tokom ispita, a žene koje nose burku često su diskriminisane i ne mogu da dobiju posao.

Direktorka "Marije" Ala Abdala kaže da je deo ovog TV projekta da pokažu svetu da žene sa burkom mogu da rade i imaju veštine koje su im potrebne.

"Pokušavamo da stvorimo bolje društvo posle zemljotresa slobode 25. januara", rekla je ona i dodala da neki egipatski intelektualci podržavaju njeno pravo da govori u ime marginalizovane grupe žena.
Neki, pak, nisu ubeđeni i strahuju da bi promocija burki mogla da dovede do radikalizacije društva i da je pokrivanje žena potpuni zaokret na putu takozvanog arapskog proleća.

Ala Abdala kaže da podržava slobodu izražavanja ali smatra da su sekularne i liberalne televizije "destruktivne" jer promovišu ideje koje će preoblikovati društvo.

Njen otac, koji je vlasnik Al Ome, Abu Islam Abdala smatra da sa Marijom on uspostavlja balans. S jedne strane, tu su radicionalne islamske vrednosti, uključujući i burke, a sa druge žene koje se "neskromno oblače, rade kao plesačice, čak su i članovi parlamenta".

Dok je Al Oma - što znači nacija - puna antihrišćanske retorike, Marija - nazvana po koptskoj ženi proroka Muhameda - je orijentisana ka ženama, puna vesti iz kulture koje su u sladu sa verskim okvirima.
Dok neki stručnjaci smatraju da će Marija izolovati burka zajednicu i samo podstaći još više kontroverzi, drugi smatraju da će zbog svoje neuobičajene ponude opstati.

http://www.youtube.com/watch?v=1uEoaX0no_k
>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Starlete ne biraju sredstva, ali to ne znači ni da su ovi drugi sveci Zlatko Nikolić, kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde