Vučić: I Priština da napravi kompromis

Politika

Autor:

Vicepremijer je rekao da je u razgovoru sa svojim gostom istakao da je svestan da će u dijalogu sa Prištinom mnoge odluke za Srbiju biti teške i da će Beograd morati da pristane na kompromise

Nikolaus Graf Lamsdorf, Aleksandar Vučić,

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas funkcioneru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Nikolausu Grafu Lamsdorfu da će Vlada Srbije poštovati sve briselske dogovore, ali da očekuje podršku Berlina zahtevu da kompromise u nastavku pregovora o Kosovu ne čini samo Beograd, već i Priština.

Vučić je, posle susreta sa specijalnim izaslanikom MSP Nemačke za Jugoistočnu Evropu takođe izrazio uverenje da niko neće učiniti ništa da smanji šanse Srbije da postane članica EU, i da ne očekuje da EU pokrene pitanje priznanja Kosova.

Vicepremijer je rekao da je u razgovoru sa svojim gostom istakao da je svestan da će u dijalogu sa Prištinom mnoge odluke za Srbiju biti teške i da će Beograd morati da pristane na kompromise, ali da kompromise mora početi da čini i Priština.

"Nikom nije u interesu da vreme prolazi i da se ništa ne menja, to ne žele ni građani Srbije, niti bilo ko u svetu. Svi žele nastavak dijaloga. Pokušaćemo da u avgustu ili septembru postignemo nacionalni konsenzus po pitanju Kosova", rekao je Vučić.

On je rekao da će nova Vlada Srbije voditi politiku koja se neće svima dopasti i koja će možda imati mnogo kriticara, ali će, naglasio je, to biti u najboljem interesu države.

Vučić je precizirao da je sa Lamsdorfom, osim o Kosovu, razgovarao i o blateralnim odnosima i borbi protiv korupcije i kriminala.

Srbija, kako je naglasio Vučić na sastanku, želi da pripada porodici evropskih naroda i najbolje odnose sa Nemačkom kao najsnažnijom zemljom EU.
Vučić je u razgovoru istakao da će da će Vlada Srbije biti nepopustljiva u borbi protiv organizovanog kriminala, a kao ministar odbrane je izrazio očekivaje da će se bilateralna srpsko-nemačka saradnja u toj oblasti produbiti u budućnosti.

Lambsdorf:Nadam se rezultatima dijaloga Beograda i Prištine

Šef Odeljenja za jugoistočnu Evropu ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nikolaus Graf Lambsdorf izjavio je da Nemačka podržava dijalog Prištine i Beograda i da se nada rezultatu razgovora koji će doprineti dugotrajnoj radnoj saradanji. Lambsdorf je rekao da nema novih uslovaljavanja Srbije za ulazak u EU od onih kriterijuma koji su postavljeni u decembru prošle godine. "Novih uslova nema. I Srbija kao i sve druge zemlje koje žele da budu članice EU imaju određene uslove koje treba da ispuni i tu nema ničega novog", rekao je Lambsdorf.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (29)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Petar I

  Petar I

  Ma koji kompromis ? Kosovo je Srbija i tačka s okupatorima se ne pregovara. Hrvatska je genocidom etnički očistila Krajinu za nagradu ulazi u EU. Zašto Hrvatska nije morala napraviti kompromis i priznati Krajinu ? Zašto Hrvatskoj NATO i EU nisu odcepili Republiku Srpsku Krajinu zbog genocida prema Srbima a Kosovo jesu zbog " maltretiranja " Al ... više banaca ? Do kada dvostruki aršini ? Hrpa pitanja koja čeka odgovore ali ih i ova vlada nema hrabrosti postaviti, NATO-u, EU i UN-u.

  19 Odgovori 
 • Dragutin Dimitrijevic

  Dragutin Dimitrijevic

  Nadam se da ce nova vlada na pravi nacin saradjivati sa EU, i po kosovskom pitanju, kao i da ce im jasno staviti do znanja sta je prihvatljivo za Srbiju a sta nije.

  8 Odgovori 
 • Alexei

  Alexei

  Mislim da će ova vlada biti mnogo hrabrija od prethodne. Neće nama biti lepo, ali možda se i prekine ovo unistavanje zemlje.

  6 Odgovori 

Poslednji komentar

 • crni gruja

  crni gruja

  Ne znam kako se to kaže na komplikovanom diplomatskom jeziku ali svetu treba jasno reću da Srbija neće pevati Danke Dojčland niti podizati spomenik Bilu Klintonu usred Beograda radi ulaska u EU.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!