VULIN: Major Tepić zaslužio je spomenik, a Hrvatska da se uzdrži
Foto: Dragana Udovičić

Za nas će "Oluja" uvek biti najveći zločin

VULIN: Major Tepić zaslužio je spomenik, a Hrvatska da se uzdrži

Društvo -

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da će spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću biti podignut nedaleko od lokacije gde mu se u Beogradu nalazi bista, i poručio predstavnicima Hrvatske da se uzdrže od pokušaja da nametnu Srbiji svoju istinu.

Vulin je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da nije potrebno niti objašnjenje, niti obrazloženje zašto se narodnom heroju podiže spomenik, i da je on, kao i vojnici koji su bili s njim, svojim delom zaslužio sećanje srpskog naroda.

Na konstataciju da iz Hrvatske stižu negodovanja na odluku da se Tepiću podigne spomenik, Vulin je odgovorio da od te države očekujemo da prihvati da Srbija drugačije posmatra poslednje istorijske događaje, da se drugačije odnosi prema njima i da gleda u budućnost.

Major Milan Tepić (Foto: Youtube printscreen)
Major Milan Tepić (Foto: Youtube printscreen)

- Niko ne može da nametne Srbiji svoju istinu, niti da menja istinu za koju Srbija smatra da je njena. Mi ne pokušavamo da to radimo drugim zemljama i bilo bi jako lepo da se druge zemlje uzdrže od pokušaja da to rade nama - poručio je Vulin.

Ko je heroj Milan Tepić

On je ponovio da Srbija nikada nije pokušavala drugim zemljama da nametne svoju istinu, niti je od njih tražila da svoje udžbenike, istoriju i spomenike prilagođavaju istini koju država Srbija smatra ispravnom.Kako je rekao, Hrvatska bi morala da razume da se naše gledanje na građanski rat u toj zemlji i njihovo verovatno nikada neće poklopiti, da će za nas operacija "Oluja" uvek biti najveći zločin i najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, dok je to za njih herojski čin.

- Država Srbija nije nikoga zvala da ga kažnjava ili da mu preti zato što je Ante Gotovina postao važan funkcioner u Hrvatskoj, a za većinu Srba on je ratni zločinac - rekao je Vulin.

On je dodao da će spomenik Tepiću biti podignut u dogovoru sa nadležnim organima koji su dali odgovarajuće dozvole i da će se nalaziti na kraju Ulice majora Tepića na Dedinju, blizu mesta gde se danas nalazi njegova bista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track