Za ubijanje mrava kazna zatvora do tri godine!

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Neko bi mogao i na doživotnu, koliko je mrava ubio! Ubijanje bubamare, mrava ili, recimo, miša može vas koštati do milion dinara, a preti vam i kazna zatvora od tri meseca do tri godine!!!

ubijanje, mrav, bubamara, miš, kazna, zatvor, Tatjana Babić, zaštita životne sre

BEOGRAD - Neko bi mogao i na doživotnu, koliko je mrava ubio!
Ubijanje bubamare, mrava ili, recimo, miša može vas koštati do milion dinara, a preti vam i kazna zatvora od tri meseca do tri godine!!!

Prema Zakonu o zaštiti životne sredine, odnosno pravilniku kojim su pojedine vrste životinja zaštićene kao prirodne retkosti u našoj zemlji, od početka ove godine kažnjivo je ubijanje, ali i uzgajanje barskih puževa, žaba krastača, pa čak i medicinskih pijavica!

Tatjana Babić, šef odseka Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, na pitanje da li je kažnjivo ubijanje bubamare, miša ili mrava koji su svojevoljno ušli u našu kuću i šta u tom slučaju učiniti, kaže:
-Trebalo bi da obavestite Ministarstvo životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije! Ove životinje su svrstane u strogo zaštićene divlje vrste na osnovu terenskih istraživanja, posle kojih donosimo procene o stanju populacije neke vrste.

Prema njenim rečima, po cenovniku koji je donet u aprilu ove godine, kazne za hvatanje, držanje, ubijanje strogo zaštićenih divljih vrsta životinja, kao i za trgovinu njima, za pravna lica kreću se od 500.000 do 1.000.000 dinara, dok za fizička iznose od 5.000 do 50.000.dinara.
- Krivičnim zakonikom predviđena je i kazna zatvora od tri meseca do tri godine - saopštila je Babićeva.

Nosorog zaštićena vrsta
Ako ste mislili da je tu kraj vašem čuđenju, prevarili ste se: u Srbiji je i nosorog zaštićen kao prirodna retkost!
- Tu su još i kanadska guska, grčka kornjača... - izjavio je za Kurir Milan Mladenović, predsednik Udruženja za zaštitu, proučavanje i odgoj „Ptice pevačice faune Evrope“. Prema njegovim rečima, ovim pravilnikom su u nezgodnu situaciju stavljeni i vlasnici kanarinaca i drugih pevačica, koji će sada morati da pribave potvrdu da su životinju kupili od uzgajivača, ali i da ih „prstenuju“, jer će im u suprotnom biti oduzete.
 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ceo svet me zna jer sam zvezdetina, volim da popijem kafu gde me ne znaju Vesna Zmijanac, neprepoznatljiva

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!