Niskokalorijski zaslađivači su pravi put do smanjenja telesne težine
Foto: Promo

Niskokalorijski zaslađivači su pravi put do smanjenja telesne težine

Zabava -

Svakodnevna primena neskokalorijskih i nekalorijskih zaslađivača unapređuje kvalitet života osobe koja želi da kontroliše svoju telesnu masu jer niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači omogućavaju raznovrsniju ishranu

Veliki broj ljudi misli da će prihvatanjem i sprovođenjem iscrpljujućih dijeta dostići željenu telesnu težinu. A onda se razočaraju kada prestanu sa gladovanjem i kada shvate da su za kratko vreme, željni raznih namirnica, vratili svu izgubljene kilorame pa čak i dobili koji kilogram više. Stručnjaci upozoravaju da je svaka iscrjujuća dijeta gotovo uvek ,,osuđena na propast’’ i da nije dobro iscrpljivati organizam gladovanjem.

Profesor dr Budimka Novaković, dijetoterapeut sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže da gladovanje nije stručna preporuka za rešavanje bilo kog nutritivnog i zdravstvenog problema, a pogotovu nije stručna preporuka za smanjenje telesne mase. Svaki čovek bez obzira na stanje uhranjenosti treba svakodnevno da konzumira hranu i da u organizam unosi dovoljno hranljivih, regulatornih materija (vitamina i minerala) i tečnosti. Pitanje unosa određene količine energije je ključno pitanje u održavanju poželjne telesne mase ili smanjenju prekomerne telesne mase.

– Ukoliko neka osoba ne jede nekoliko dana u cilju smanjenja telesne mase ili održavanja poželjne telesne mase, možda će smanjiti telesnu masu za par kilograma. Pad u telesnoj masi tokom kratkotrajnog gladovanja najčešće je posledica učestalijeg i obilnijeg mokrenja. Kada se ponovo započne sa uobičajenom ishranom organizam koji je gladovao iskoristće svu unetu energiju iz hrane i eto povratka kilograma. Ukoliko se češće ponavljaju periodi kratkotrajnog gladovanja može doći do poremećaja crevne mikrobiote (dysbiosis) i nedostatka određenih minerala i vitamina – pojašnjava dr Novaković.

Na meniju i omiljeni slatkiš

Zbog navedenog se postavlja pitanje, kako možemo pametno da osmislimo način na koji želimo da smršamo, a da ujedno to ne utiče na naše raspoloženje, jer ljudi obično kažu da se loše osecaju kada ne unose ništa slatko kako bi smršali?

Profesor dr Budimka Novaković naglašava da svaka osoba ima određen način ishrane i omiljene namirnice. U vremenu u kojem živimo najčešće pominjane ,,voljene” namirnice su slatkiši. Prilikom izrade plana ishrane za određenu osobu moraju se ispoštovati različiti uslovi ishrane i načina života, a jedan od uslova je da se omogući konzumiranje ,,voljenih” namirnica tokom trajanja medicinske nutritivne terapije prekomerne telesne mase. To znači da u predlogu ishrane za smanjenje prekomerne telesne mase može da se nađe i određena količina omiljenog slatkiša.

Stručnjaci u oblasti ishrane, a često i građani saglasni su da ne treba samoinicijativno sprovoditi različite dijete te da je vrlo korisno potražiti pomoć dijetoterapeuta. Jer, zdravstvene posledice samoincijativno preduzetih i u kratkom roku ponavljanih ,,dijeta” su vrlo različite i zavise od uzrasta, pola, stanja uhranjenosti, zdravstvenog stanja, dužine trajanja određne ,,dijete”, stepena restrikcije energije i određenih namirnica.

– Najčeće posledice su poremećaj crevne mikrobiote i anemija usled nedostataka gvožđa. Zatim sledi mentalna nestabilnost usled nepostizavanja željenog cilja i ,,povratka” kilograma. Prilikom odluke da se promeni način ishrane da bi se održala poželjna telesna masa ili smanjila telesna masa potrebno je potražiti savet stručnjaka odnosno dijetoterapeuta. Tokom perioda smanjenja telesne mase svaka osoba treba da bude u stalnom konraktu sa izabranim dijetoterapeutom. Na opisani način će sigurno izbeći oštećenje zdravlja i postići željeni cilj, postizanje i održavanje poželjne telesne mase – naglasila je dr Novaković.

Niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači – pomoć u kontroli telesne mase

foto: Promo

Niskokalorijski i nekalorijski zaslađivči su od višestruke pomoći u kontroli telesne mase. Zamena šećera niskokalorijskim i nekalorijskim zaslađivačima smanjuje energetsku gustinu ishrane odnosno smanjuje se unos energije. Niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači ne utiču na apetit što je dobro u kontroli telesne mase. Svakodnevna primena zaslađivača unapređuje kvalitet života osobe koja želi da kontroliše svoju telesnu masu jer niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači omogućavaju raznovrsniju ishranu i nesmetane socijalne kontakte (izlazak u kafeteriju, restoran, druženja sa prijateljima).

– Određenim i poznatim neurohemijskim putevima prenosa slatkog ukusa niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači omogućavaju doživljaj slatkog ukusa u mozgu. Kako veliki broj osoba koje imaju prekomernu telesnu masu ili žele da održe poželjnu telesnu masu ne želi da se odrekne slatkog ukusa prilikom promene način ishrane, niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači su prava i stručna pomoć. Niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači omogućavaju konzumiranje omiljenog napitka željenog ukusa ali bez šećera, dozvoljavaju konzumiranje omiljene namirnice sa sniženom energetskom gustinom jer nije dodat šećer već je u pripremi korišćen niskokalorijski ili nekalorijski zaslađivač – dodaje dr Novaković.

Građani se nekada pitaju da li su niskokalorijski i nekalorijski zasladjivači potpuno bezbedni za korišćenje čak i kada osoba ima zdravstveni problem poput dijabetesa?

Profesorka Novaković objašnjava da bi se neki niskokalorijski ili nekalorijski zaslađivač našao na tržištu mora prethodno da prođe mnogobrojna ispitivanja da bi se potvrdilo da je opšte prepoznat kao zdravstveno bezbedan i da mu se dodeli E broj. Istovremeno mora da se potvrdi uticaj određenog niskokalorijskog ili nekalorijskog zaslađivača na vrednost šećera i insulina u krvi. Niskokalorijski ili nekalorijski zaslađivači koji su prisutnu na tržištu i imaju dododeljen E broj opšte su prepoznati kao zdravstveno bezbedni. Niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači ne povećavaju vrednost šećera i insulina u krvi te ih mogu koristiti osobe sa dijabetesom i drugim bolestima preobilne ishrane.

Pitanje je i da li niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači imaju prednosti u odnosu na šećere?

– Izraz šećer se odnosi isključivo za saharozu odnosno konzumni beli šećer. Ostali prirodni zaslađivači moraju da se označe imenom (fruktoza, naziv nekog od mnogbrojnih šećernih alkohola koji se koriste kao zaslađivači). Sahroza i fruktoza su prirodni zaslađivači koji imaju energetsku vrednost, mogu biti uzrok gojaznosti, povećanja vrednosti šećera i insulina u krvi. Šećer je potvrđeni uzrok karijesa. Niskokalorijski i nekalorijski zaslađivači imaju niz prednosti u odnosu na šećer. Pre svega, imaju nisku eneregetsku vrednost ili uopšte nemaju energetsku vrednost, ne utiču na apetit niti povećavaju apetit, ne povećavaju vrednost šećera i insulina u krvi, ne povećavaju vrednost triglicerida u krvi, snižavaju energetsku vrednost hrane i napitaka u koje dodaju i ne izazivaju karijes.

Individualno zadovoljstvo korisnika niskokalorijskih i nekalorijskih zaslađivača je veoma značajno zbog mogućnosti konzumiranja namirnica slatkog ukusa i smanjenja energetske gustine svakodnevne ishrane što doprinosi postizanju well being-a (osećanja blagostanja).

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

(Promo tekst)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track