AMSS KAO KLJUČNA TAČKA KOORDINACIJE
Foto: Promo

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

AMSS KAO KLJUČNA TAČKA KOORDINACIJE

Auto -

Kvalitetnijom i bržom komunikacijom hitnih službi ostvariti najvažnije ciljeve Vladine Strategije bezbednosti saobraćaja i smanjiti broj žrtava saobraćajnih nezgoda, zaključeno na konfrenciji u AMSS-u.

Danas su po prvi put hitne službe za zbrinjavanja povređenih u saobraćajnim udesima, na Konferenciji koju su rganizovali Srpski komitet za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savez Srbije, pokušale da utvrde osnovne smernice za nužno unapređenje njihovog delovanja, budući da je podizanje nivoa međusobne komunikacije između službi i bolja koordinacija definisana kao jedan od ključnih problema u Strategiji bezbednosti saobraćaja na putevima RS 2015-2020, Vlade Republike Srbije.(U Beogradu, 14. 03. 2017.) Konferencija “Zajedničko delovanje hitnih službi u saobraćaju”, u organizaciji Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja i Auto-moto saveza Srbije, okupila je danas u Beogradu predstavnike srpskih, ali i goste predavače - stručnjake hitnih službi iz drugih zemalja.Konferencija je organizovana radi utvrđivanja osnovnih smernica za nužno unapređenje delovanja hitnih službi koje se u Srbiji bave spasavanjem i zbrinjavanjem povređenih posle saobraćajnih nezgoda, budući da je podizanje nivoa međusobne komunikacije između službi i bolja koordinacija definisana kao jedan od ključnih problema u Strategiji bezbednosti saobraćaja na putevima RS 2015-2020, Vlade Republike Srbije, prema rečima direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damira Okanovića. Konferenciju je otvorio generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev, koji je izrazio nadu da ćemo boljim zajedničkim delovanjem i koordinacijom svih službi doprineti civilizacijskoj potrebi nalaženja boljih zakonskih rešenja u službi čuvanja ljudskih života. Auto-moto savez Srbije predstavlja idealnog koordinatora svih hitnih stručnih službi u slučaju saobraćajne nezgode, zaključio je Đurđev. Postoji prostor za napredak i u kvalitetnijoj, bržoj i pouzdanijoj distribuciji informacija medijima, jer se to sa punim pravom od AMSS očekuje, to je i zakonska obaveza deljenja informisanja javnosti. Time se sprečava širenje polu-informacija i dezinformacija u situacijama koje mnogi olako dele posredstvom društvenih mreža, ali nisu kvalifikovani da procene dimenzije i posledice udesa i stanja na putevima, naglasio je Đurđev.

Generalni sekretar AMSS, Predrag Đurđev
Generalni sekretar AMSS, Predrag Đurđev

Načelnik saobraćajne policije Republike Srbije, Nebojša Arsov, zahvalio je organizatorima na tome što su pokazali inicijativu I načinili prvi korak ka ostvarenju bolje koordinacije svih službi bezbednosti u Republici Srbiji. Uprava saobraćajne policije je samo jedna karika u lancu koji mora neometano da funkcioniše, rekao je Arsov, uz napomenu da treba apelovati i na vozače kako bi odgovornijim ponašanjem olakšali rad svih hitnih službi u slučaju saobraćajne nezgode.Ovaj skup predstavlja prekretnicu kada je reč o budućoj saradnji hitnih službi, naglasio je predstavnik sektora za vanredne situacije Vlada Plemić, izrazivši nadu da će se zaključci koji budu doneti danas primenjivati u buduće.U slučaju saobraćajne nezgode vreme je ključni faktor, od čega zavisi i pravovremeno reagovanje hitnih službih svih domova zdravlja i bolnica u Srbiji, posebno u situacijama kada je u pitanju ljudski život, istakao je v.d podsekretara za zdravstvo grada Beograda, Aleksandar Stefoski. Zato sinhronizacija rada hitnih službi mora biti na najvišem mogućem nivou, i verujem da ćemo to kroz ovakav rad u buduće i postići, rekao je Stefoski.Predavači iz Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Slovenije, Mađarske i naši stručnjaci, predstavili su procedure i svoja iskustva delovanja u ovakvim situacijama, nakon čega će učesnici za okruglim stolom utvrditi osnovne smernice daljeg unapređenja komunikacije i koordinacije hitnih službi u Srbiji nakon saobraćajne nezgode. Smernice će biti operacionalizovane kao i nove mere svih subjekata u sistemu bezbednosti saobraćaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track