EVROPSKA KOMISIJA UDARILA ŠAMAR MUŠKARCIMA: Žene su bolji vozači!
Foto: Profimedia

Šokantno

EVROPSKA KOMISIJA UDARILA ŠAMAR MUŠKARCIMA: Žene su bolji vozači!

Auto -

Žene su sa stanovišta bezbednosti bolji vozači od muškaraca i mogu da doprinesu da se smanji broj pogibija na putevima, istakla je evropska komesarka za transport Violeta Bulc predstavljajući podatke o sektoru transporta u EU.

"Žene vozači se bolje staraju o vozilima i imaju bolje rezultate po bezbednosti vožnje", istakla je Bulc, preneo je danas EurActiv.com.Ipak, žene su mnogo manje zastupljene u evropskoj industriji transporta, pokazuje izveštaj o transportu u EU za 2016. u kojem su ocenjene performanse zemalja-članica u 30 kategorija.

Ranije ove godine Komisija je kritikovala članice EU zbog blagog porasta broja pogibija na putevima 2015. godine u odnosu na 2014, a komesarka je za taj trend rekla da "zabrinjava".Komisija je obećala da će do 2020. smanjiti broj pogibija na putevima za polovinu u odnosu na 2010, kada je u saobraćajnim nesrećama poginulo 31.400 ljudi.

"Mladi vozači, posebno muškarci, nisu opasnost samo za sebe, oni više nego vozači iz ostalih starosnih grupa predstavljaju veću opasnost i za one koji s njima putuju i za druge učesnike u saobraćaju ", navodi se u istraživanju.Evropska komesarka Bulc je ranije ukazala na korišćenje automobila bez vozača kao na potencijalno rešenje za problem broja poginulih na putevima u EU. Međutim, takvi automobili još godinama neće moći da se kupe u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track