USKORO U SVIM AUTOMOBILIMA: Prednja svetla pratiće svaki pokret vaših očiju!
Foto: Opel

Novo otkriće

USKORO U SVIM AUTOMOBILIMA: Prednja svetla pratiće svaki pokret vaših očiju!

Auto -
Ova tehnologija će automatski prilagođavati jačinu i pravac svetla prema potrebama vozača

Svi vozači u skorijoj budućnosti moći će da usmere prednja svetla svog automobila uz pomoć svojih očiju, izjavilo je proizvođač motornih vozila Vokshol. Kompanija je poručila da trenutno razvija tehnologiju koja prati pokrete očiju koja će automatski prilagođavati jačinu i pravac svetla prema potrebama vozača.

Sistem koristi kameru unutar vozila koja se fokusira na glavu vozača, kao i infrared senzore koji detektuju pokrete i računaju pravac u kome vozač gleda.

Naznačili su da se ova tehnologija i dalje razvija, a očekuje se u svim vozilima u narednih nekoliko godina.

Inteligentni sistemKAKO FUNKCIONIŠU PAMETNA SVETLA?- Sistem koristi centralnu kameru sa senzorima, koji prate pokrete očiju 50 puta u sekundi, u bilo kojim svetlosnim uslovima.- Prednja svetla se automatski prilagođavaju pogledu vozača vertikalno i horizontalno.- Čak i ako vozač u nekom trenutku prestane da gleda na put, svetla se prebacuju na automatski mod i osvetljavaju put i dalje.- Ova tehnologija je spojena sa senzorima spolja, koji prate doba dana, što znači da se pale automatski čak i pri prolasku kroz tunel.- Duga svetla će se automatski prilagođavati ukoliko iz suprotnog pravca stiže drugo vozilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track