icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Ženska oboljenja su oboljenja duše!

Ginekološki problemi žena u Srbiji

Ženska oboljenja su oboljenja duše!

Doktor
Preventiva je najvažnija Dr Aleksandra Pikula ističe da je funkcionisanje polnih organa kod pripadnica nežnijeg pola tesno povezano sa stanjem njihove psihe, a da je Srpkinjama najveći neprijatelj to što neredovno odlaze na preglede

Kad ste poslednji put bili na ginekološkom pregledu? Da li vam se dešavalo da ignorišete različite promene kao što su peckanje, svrab, povremeni tup bol u predelu genitalnog trakta, a uz obrazloženje da je reč o prolaznom stanju, uticaju vremenskih promena ili trenutnog stresa? Vreme je da shvatite da je pravi trenutak da se posvetite svom zdravlju, i to što pre! Redovne kontrole kod ginekologa i savesno ponašanje prema svom telu mogu sprečiti gotovo svaki problem, pa čak i onaj najopasniji, poput karcinoma.

Dr Aleksandra Pikula, dugogodišnji specijalista Dnevne bolnice GAK „Narodni front“ za problematiku donjeg genitalnog trakta, kaže za Dr Kurir da je funkcionisanje ženskih polnih organa i tela tesno povezano sa stanjem psihe ili duše.
- Govoriti o oboljenjima kod žena veoma je obiman i studiozan zadatak. Posle 20 godina na ginekologiji i života u ovakvim opštedruštvenim uslovima više ne mogu da kažem da se može govoriti samo o oboljenjima tela, već i duše. Volim da kažem da su to oboljenja ženske anime - ističe dr Pikula.

Prema njenim rečima, najčešća oboljenja s kojima se susreću pripadnice nežnijeg pola u Srbiji i zbog kojih se javljaju ginekologu jesu različite vrste upala, pre svega jajnika.
- One su naročito rasprostranjene kod žena koje su rađale, međutim, nisu retka ni krvarenja u perimenopauzi, miomi, oboljenja donjeg genitalnog trakta poput kondiloma, zatim problemi na grliću, različite vrste ženskog steriliteta, kao i hormonski poremećaji kod adolescentkinja - kaže specijalista ginekologije.

U našoj zemlji je nizak procenat žena koje zaista odu jednom godišnje na preventivni pregled kod ginekologa. Lekari tvrde da baš zato imamo jednu od najviših stopa obolelih od raka grlića materice u Evropi. Ta, kao i mnoge druge teške bolesti koje zahvataju reproduktivne organe dugo se mogu razvijati bez simptoma. Isto tako, znaci različitih, manje ili više ozbiljnih ginekoloških problema mogu delovati beznačajno, međutim, postoje neki koje nikako ne treba ignorisati. Najveći problem je to što se žene najčešće javljaju u već razvijenoj fazi bolesti, to jest kad osete ozbiljnije tegobe.

- Našem mentalitetu je svojstveno trpljenje, pa se tako pacijentkinja javlja ginekologu tek kad joj je zaista toliko teško da ne može da podnese tegobu. Nažalost, u određenim fazama bolesti bude već toliko kasno da ništa ne može da se učini. Zato apelujem na žensku populaciju da se od momenta stupanja u seksualne odnose pa do kasnog doba bar jednom godišnje jave na ginekološki pregled, koji je jedan od najjednostavnijih i najpristupačnijih pregleda u medicini - naglašava dr Pikula i dodaje da su kampanje za prevenciju tek u poslednjih nekoliko godina počele da daju određene efekte, ali da to u našim okvirima još nije dovoljno.

 

Dr Pikula
Dr Pikula

Savet stručnjaka

KONTRACEPCIJA PRE SVEGA!

Pod pojmom kontracepcija podrazumevaju se sve tehnike i sredstva koja se koriste radi sprečavanja neželjene trudnoće. Studije pokazuju da je neophodno hitno podizanje svesti žena o načinima zaštite kako bi se sprečilo povećanje broja abortusa. O izboru odgovarajućeg kontraceptivnog sredstva žene najpre treba da se posavetuju s ginekologom.
- Veliki sam zagovornik kontracepcije - bilo mehaničke, kao što je intrauterini uložak, to jest spirala, bilo oralne, poput pilula. Naravno, svako od tih sredstava ima svoje mesto, pa bi ginekolog trebalo da individualno pristupi svakoj pacijentkinji - kaže dr Pikula.

Ona ističe da u poslednje vreme postoji tendencija opadanja pojave seksualno prenosivih bolesti, jer je civilizacijski napredak učinio svoje, pa se svest žena o tome ipak povećala.

 

Činjenice

NAJČEŠĆI GINEKOLOŠKI PROBLEMI ŽENA U SRBIJI

- različite vrste upala, pre svega jajnika
- krvarenje u perimenopauzi
- miomi
- oboljenja donjeg genitalnog trakta poput kondiloma
- problemi na grliću materice
- različite vrste ženskog steriliteta
- hormonski poremećaji kod adolescentkinja

 

Veliki neprijatelj

KARCINOM JAJNIKA JE NAJPODMUKLIJE I NAJOPASNIJE GINEKOLOŠKO OBOLJENJE!

Budite oprezni Oboljenje čije je simptome veoma teško prepoznati godišnje u Srbiji odnese čak 450 života

Najozbiljniji ginekološki problem i ujedno najveća enigma u današnje vreme jeste karcinom jajnika. Za to oboljenje često se kaže da je najpodmuklije kad su u pitanju ženske bolesti jer se ono u najvećem broju slučajeva otkrije tek kad je bolest već dobro uznapredovala, a šanse za lečenje poprilično male. Zato je rak jajnika ujedno i najsmrtonosniji ginekološki kancer, od kojeg u Srbiji godišnje oboli oko 800, a umre više od 450 žena.

Ipak, ta bolest može na vreme da se otkrije najobičnijim ginekološkim pregledom i ultrazvukom, pa je najveći problem to što žene u našoj zemlji njih ne praktikuju.
- Lekari su prilično nemoćni u prevenciji ove bolesti zbog otežane dijagnostike. Žene se ne kontrolišu redovno ultrazvučno, a tumor-markeri su za našu osiromašenu populaciju dosta nepristupačni jer je njihova detekcija skupa - ističe dr Pikula, specijalista za problematiku donjeg genitalnog trakta.

Prema njenim rečima, iako se najčešće javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine, ta bolest se može registrovati i kod starijih od 60 godina, ali isto tako i kod žena mlađih od 20.
- S godinama rizik od ove opake bolesti postepeno raste, pogotovo ako su žene pušači, ukoliko su rađale dete u poznijim godinama ili uopšte nisu imale decu ili su koristile zamensku hormonsku terapiju. Zato je redovan ginekološki pregled jednom godišnje najbolji način da se ova bolest otkrije u ranoj fazi, kada mogućnost preživljavanja više od jedne godine iznosi 93 odsto - naglašava sagovornica Dr Kurira.

Inače, i karcinom grlića materice takođe predstavlja ogroman problem i uzrokuje veliku smrtnost, iako je mogućnost otkrivanja te vrste raka jednostavna i pristupačna. Papanikolau test jednom godišnje sasvim je dovoljna prevencija i može da učini mnogo, a to je i jedan od najjjednostavnijih pregleda koji se izvodi u ginekologiji.

 

S godinama rizik od opake bolesti raste, pogotovo ako su žene pušači, ukoliko su rađale dete u poznijim godinama ili uopšte nisu imale decu, ili su pak koristile zamensku hormonsku terapiju
S godinama rizik od opake bolesti raste, pogotovo ako su žene pušači, ukoliko su rađale dete u poznijim godinama ili uopšte nisu imale decu, ili su pak koristile zamensku hormonsku terapiju

Bez panike

KONDILOMI MOGU, ALI I NE MORAJU BITI VELIKI PROBLEM

Kondilomi su polne ili genitalne bradavice koje su izazvane humanim papiloma virusom (HPV), a od čak 150 njegovih vrsta desetina je visokorizična i može dovesti do raka grlića materice.

Prema rečima dr Aleksandre Pikule iz GAK „Narodni front“, skoro svaka druga žena ima neki oblik infekcije HPV, bilo u prikrivenom, bilo u manifestnom obliku.
- Sve to je povezano s mnogo kofaktora, ali najčešće s imunitetom. Zato se svakoj ženi koja primeti neki problem kao što je pojava bradavica savetuje da dođe na kolposkopski pregled, a tada će se odlučiti kakav je dalji postupak. Postoji više od 150 virusa HPV, a najopasniji su 16 i 18 jer mogu da budu izazivači kancera. Infekcija HPV može biti veoma ozbiljan problem ukoliko se na vreme ne reaguje - kaže dr Pikula.

 

Kurir
Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...