Borba protiv steriliteta: Drevnim metodama do začeća
Foto: Shutterstock

Želim bebu

Borba protiv steriliteta: Drevnim metodama do začeća

Život -
Naučno je dokazano da akupunktura, homeopatija i reiki mogu da ubrzaju lečenje steriliteta jer sve ove tehnike smanjuju napetost i stres, a hormone dovode u ravnotežu

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Yumama.

Lekari upozoravaju da je bračni sterilitet sve češća bolest modernog društva koja nastaje zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini, ali i činjenici da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo. Stručnjaci tvrde da preko 300.000 parova u Srbiji ima problem bračnog steriliteta. Ako žena ni nakon godinu dana urednog seksualnog života ne uspeva da ostane u drugom stanju, potrebno je ispitati uzroke neplodnosti. Neophodno je da oba partnera prvo urade sve potrebne medicinske analize. Međutim, u praksi se često dešava da su svi dobijeni rezultati dobri, a da ipak nema začeća.

Akupunkturom do potomstvaKada se druge metode lečenja steriliteta iscrpe, a rezultati izostanu, mnogi se okreću akupunkturi, kojom se uspostavlja ravnoteža i izaziva pozitivna reakcije organizma. Mnoga istraživanja pokazala su da akupunktura može da ima značajan doprinos i da bude značajan faktor povećanja stepena uspešnosti lečenja steriliteta. Akupunkturom se aktiviraju se energetski tokovi u meridijanima, a to utiče na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanja cirkulacije,bolji imunološki i endokrinig odgovor. Rezultat je često značajno veći stepen uspešnosti tertmana i trudnoća. Metoda je bezbedna i pouzdana. Aplikovane iglice aktiviraju prirodne sposobnosti tela stimulišuci lučenje beta-endorfina koji utiču na poboljšanje funkcija jajnika. Istovremeno se postiže povećanje prokrvljenosti materice i senzibilitet receptora endometrijuma, jer se pospešuje lučenje TH2 citokina, a smanjuje TH1 citokina, što dovodi do poboljšane blastocitne implantacije.

Holističko delovanje Ova metoda leči neplodnost poboljšavajući cirkulaciju energije i krvi u maloj karlici, ali i jačanjem svih funkcija organizma, naročito hormonske. Akupunktura deluje holistički - na hormone i na psihu, na fizičku funkciju reproduktivnog sistema, cirkulaciju, libido i potenciju. Ona obezbeđuje lečenje više različitih faktora koji mogu da dovedu do steriliteta oba partnera.

-Postoje dva osnovna uzroka koji izazivaju sterilitet kod žena - funkcionalni i organski. Kod funkcionalnog steriliteta reproduktivni organi su zdravi, ali ne dolazi do začeća jer zbog disbalansa hormona nema ovulacije. Organski sterilitet pak nastaje zbog fizičkih prepreka u prolasku jajne ćelije do materice. Njegov najčešći razlog je opstrukcija jajovoda. Akupunktura daje veoma dobre rezultate u lečenju funkcionalnog steriliteta. Bockanjem iglicama aktiviraju se energetski tokovi u meridijanima i uspostavlja se ravnoteža jina i janga. To utiče na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanje cirkulacije, kao i imunološkog i endokrinog odgovora. Kao rezultat često imamo trudnoću - kaže dr Vesna Marinković Mićić, specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu i vlasnica ordinacije „Vitalis".

Balans u lečenju hormona Akupunkturom se postiže balans u lučenju hormona iz hipofize i pravilan odgovor jajnika sa balansiranim lučenjem estrogena i progesterona. Oni onda izazivaju ovulaciju i izbacivanje jajne ćelije iz jajnika, što je prvi uslov za oplodnju. Predlaže se lečenje oba partnera da bi se obezbedila bolja funkcija reproduktivnog sistema, mada je uzrok steriliteta najčešće vezan za samo jednog partnera.

Tretmani akupunkturom pokazuju odlične rezultate i kod poremećaja menstruacije, predmenstrualnog sindroma, policističnih jajnika, otklanjanja mučnine u prvim mesecima trudnoće, prevencije spontanog, prevremenog porođaja. Doprinose i jačanju psihofizičke ravnoteže trudnica, a efikasni su i u toku samog porođaja jer utiču na smanjenje bola.Ako se akupunktura radi paralelno s vantelesnom oplodnjom, broj žena koje ostaju trudne povećava se za 50-60 odsto.

Pouzdana metodaRazloga za strah nema jer su igle za akupunkturu jako tanke i njihov ubod je neznatan, ne može ni u kom slučaju da se uporedi s ubodom od igala za injekcije jer su one mnogo deblje. Igle za akupunkturnu stimulaciju ostaju zabodene u tačno određenim tačkama, koje su različite za svaku vrstu bolesti, i obično se vade nakon 45 minuta, a ponekad i sat i po. Na mestu uboda ne ostaju nikakve trajne promene, a za razliku od savremenih lekova, akupunktura nema nikakva neželjena dejstva.

Američko udruženje za reproduktivnu medicinu potvrdilo je značajan uticaj akupunkture na endokrinološku bazu - hipotalamus, pituitarnu žlezdu, ovarijum, kao i povećanje prokrvljenosti materice. Studije dokazuju da se iglicama stimuliše lučenje beta-endorfina, koji ima gonotropni uticaj, odnosno on je taj koji podstiče jajnike i testise na rad.

Pomaže i homeopatija Homeopatija je takođe veoma moćan metod za lečenje steriliteta. Najnovije naučne studije pokazale su, naime, da je kod žena koje su se podvrgle homeopatskom tretmanu u 57 odsto slučajeva poboljšana plodnost, dok je kod muškaraca broj spermatozoida povećan za 65 odsto. Stručnjaci homeopatije tvrde da postoje homeopatski lekovi koji imaju poseban afinitet prema reproduktivnom sistemu muskarca i žene, ali to ne znači da se ti lekovi uvek koriste u svim slučajevima. Homeopatija je holistička medicina upravo zato što se homeopatski lek bira isključivo tako da odgovara toj određenoj osobi. To znači da se i u tretiranju neplodnosti kod različitih osoba pojavljuju i različiti lekovi.

Proces lečenjaProces nastanka polnih ćelija i oplođenja je vrlo komplikovan i ima mnogo faktora neplodnosti. Ovde ćemo spomenuti one za koje homeopatija nudi bolji odgovor. Na primer, i kod muškarca i kod žene može postojati prevelika kiselost, koja ubija jajnu ćeliju; nedostatak kalcijum sulfata, koji učestvuje u građi opne jajne ćelije; zapaljenje organa; nizak nivo estrogena; slaba sekrecija pituitarne žlezde; mali broj spermatozoida; tenzija i nervoza; defektna tiroidna žlezda, uterus koji se zatvara isuviše sporo i sl.

Lekoviti reikiReiki je mnogim ženama pomogao da zatrudne. Ova tehnika se bazira na balansiranju životne energije na nivou čakra sistema. Najčešći izroci steriliteta su hormonski poremećaji i stres, što dovodi do hiperprodukcije hormona nadbubrega. U toku reiki tretmana optimalizuje se lučenje svih hormona i dovodi do stanja opuštenosti i bezbrižnosti, što je jedan od preduslova za mogućnost prirodnog začeća. U praksi je bilo puno slučajeva mladih žena kojima je reiki, uz pomoć metoda klasične medicine ili samostalno, pomogao da zatrudne i dobiju dete. Reiki deluje na čakre koje predstavljaju energetske centre, smeštene na ljudskom telu u nivou žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Postoji sedam glavnih čakri, kao i sedam glavnih žlezda zaduženih za stvaranje hormona i njihovu regulaciju. Izuzetak čini prva čakra, koja se kod muškaraca nalazi između testisa i anusa, a kod žena u nivou grlića materice, i za nju je odgovorna nadbubrežna žlezda. Svim ostalim žlezdama možemo pristupiti polaganjem dlanova na čakre od dva do sedam i na taj način direktno uticati na uspostavljanje normalog metabolizma hormona.

Tekst: Žaklina Milenković

Sa sajta Yumama preporučujemo još:

Želim bebu: 10 grešaka koje mogu da utiču na začećeAviva vežbe za povećanje plodnostiLečenje steriliteta: Do potomstva uz pomoć biljaka i pravilne ishranePouzdani znaci ovulacijeKada je najlakše zatrudneti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track