ISPRAVKA! OPREZ! KOKOSOVO ULJE NE UBIJE RAK - ČISTA PSEUDONAUKA
Foto: Profimedia

ISPRAVKA! OPREZ! KOKOSOVO ULJE NE UBIJE RAK - ČISTA PSEUDONAUKA

Život -

Tumor debelog creva spada među najčešće tipove malignosti i kod muškaraca i kod žena, a naš portal je 12.03.2107 preneo netačnu informaciju kako kokosovo ulje može da ubije 93 odsto raka, što je netačna informacija i širenje pseudonauke.

Naime, kako piše raskrinkavanje.ba u svojoj analizi, nalazi studije u kojoj je testiran efekat laurinske kiseline – sastojka kokosovog ulja – na ćelije raka debelog creva pogrešno se tumače kao “dokaz” da je kokosovo ulje lek.

Onkolog Necy Juat, član Društva medicinske onkologije s Filipina, govorio je za VERA Files, koji je analizirao ove tvrdnje, naglasivši da je potencijalni efekat laurinske kiseline na ćelije raka debelog crijeva “anegdotalan” i ne bi trebao biti razmatran kao alternativa medicinskom tretmanu.

Stoga tekstovi koji godinama kruže našim medijima, i predstavljaju kokosovo ulje kao alternativu medicinskom lećenje, su zapravo širenje pseudonauke i mogu biti opasni.

Netačna je potpuno i tvrdnja da kokosovo ulje "može da ubije 93 odsto raka", stoga se izvinjavamo čitaocima koje smo mogli da dovedemo u zabludu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track