REZULTATI SU NEVEROVATNI: Majčino mleko počelo da se koristi kao LEK PROTIV RAKA!
Foto: Thinkstock

Istraživanje

REZULTATI SU NEVEROVATNI: Majčino mleko počelo da se koristi kao LEK PROTIV RAKA!

Život -

Majčino mleko počelo je da se koristi kao lek protiv raka nakon što su naučnici u Švedskoj slučajno otkrili da sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora.

Na korišćenje majčinog mleka u borbi protiv raka čekalo se više od pet godina, a sada je počelo da daje prve rezultate.

Istraživanja koje je sprovedeno na pacijentima koji boluju od raka mokraćne bešike već je dalo obećavajuće rezultate. Istraživači veruju kako supstanca iz majčinog mleka koju su nazvali Hamlet pomaže ovim pacijentima, a u budućnosti će pomoći i u lečenju raka creva i raka grlića materice.

Prema laboratorijskim istraživanjima sastojak Hamlet iz majčinog mleka ubija 40 različitih vrsta raka, a značajno je to što ne ubija zdrave ćelije što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.

Profesorka Catharina Svanborg, na čiju inicijativu je sprovedeno ovo istraživanje, kazala je kako postoji nešto "magično u supstanci Hamlet koja pronalazi ćelije tumora i ubija ih".

"Majčino mleko sadrži protein alfa-laktalbumin koji se u stomaku transformiše u agenta koji se bori protiv raka", istakla je Svanborg koja radi kao imunolog na švedskom Univerzitetu Lund.

Do ovog otkrića Svanborg i njen tim došli su sasvim slučajnu. Tokom 1 eksperimenta bile su im potrebne ljudske ćelije i bakterija kako bi istražili antibiotska svojstva majčinog mleka. Iz praktičnih razloga uzeli su ćelije tumora.

"Kada smo u tumorske ćelije dodali majčino mleko, na naše veliko čuđenje, ćelije su umrle. To slučajno otkriće bila je prava sreća", istakla je Svanborg.

(klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track