ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM: Kada ovo pročitate, svaki dan ćete jesti crveni kupus!
Foto: Profimedia

Drugačiji je od običnog

ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM: Kada ovo pročitate, svaki dan ćete jesti crveni kupus!

Život -

Kupus je namirnica bogata vitaminima i mineralima koja može biti sjajan saveznik za zdravlje pošto jača imunitet i olakšava detoksifikaciju.

Razlika između crvenog i običnog kupusa je što crveni kupus ima antocijanin, pigment iz porodice flavonoida koji su moćni antioksidanti i imaju dosta vitamina C i E.

Ovo su neki od razloga zašto treba da ga upotrebljavate u ishrani:

1. Zdravlje očiju

Konzumiranje crvenog kupusa promoviše zdravlje očiju jer sadrži velike količine zeaksatina i luteina. Ova dva elementa predstavljaju prirodnu zaštitu od sunca koja sprečava dopiranje UV zraka do mrežnjače.

2. Bolja probava

Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na probavu jer pomaže telu da proizvodi žuč. To znači da sprečava probleme poput lošeg varenja ili konstipacije. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira.

JEDITE OVO ZA VEČERU 3 DANA ZAREDOM Ono što će se desiti VAŠEM telu ZAPANJIĆE vas! TREBA DA PROBATE!

3. Poboljšava zdravlje srca

Još jedan razlog da jedete ovo sjajno povrće je to što kupusov sok pospešuje stvaranje crvenih krvnih ćelija i uklanja štetne toksine iz tela. Ovo za rezultat ima bolje funkcionisanje sistema cirkulacije. Potrebno je da konzumirate samo jednu šolju crvenog kupusa dnevno kako biste uneli 216mg kalijuma, odnosno 6% preporučene dnevne količine. Time ćete sprečiti napetost srčane muskulature pružiti sebi energiju za kucanje srca.

4. Smanjuje nivo holesterola

Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu zahvaljujući velikoj količini sumpora koju sadrži. Ta količina je zaslužna za njegovu karakterističnu aromu. Nivoi holesterola i mokraćne kiseline se smanjuju usled ovih faktora: Vlakna koja sadrži sprečavaju absorpciju holesterola iz drugih namirnica. LDL apolipoprotein koji se može naći u jetri je smanjen jer nema više toliko holesterola za transportovanje. Antioksidanti u crvenom kupusu razgrađuju masno tkivo čime se dobija više energije.

5. Saveznik protiv raka

Količina moćnih antioksidanata koju dobijate od crvenog kupusa pomaže vašem telu da se izbori sa slobodnim radikalima koji predstavljaju jedan od okidača karcinoma. Takođe je efikasan za sprečavanje rasta kancerogenih ćelija.

Profimedia
Profimedia

(webtribune)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track