SA NJOM SE RAĐA I UMIRE: Za ovu tešku bolest nema leka, a ovo su prvi znaci kod dece
Foto: Profimedia

U SRBIJI 120 DECE ŽIVI SA HEMOFILIJOM

SA NJOM SE RAĐA I UMIRE: Za ovu tešku bolest nema leka, a ovo su prvi znaci kod dece

Život -

U Srbiji oko 120 dece živi sa hemofilijom, a na to retko oboljenje roditelji mogu posumnjati ukoliko njihovo dete ima sklonost ka pojavama modrica ili neuobicajeno dugog krvarenja posle padova, posekotina.

To je urođeni nedostatak jednog od faktora zgrušavanja krvi, a krvarenja kod dece su najčešće u zglobovima i mišićima i mogu biti blaga i beznačajna, ali i opasna po život ukoliko se ne leče.

Ova upozorenja upućena su sa "Letnjeg kampa za decu sa hemofilijom" koji je Udruženje hemofiličara Srbije 14. put organizovalo u Banji Vrujci pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

foto: Profimedia

Pedijatar, hematolog Instituta za majku i dete dr Dragan Mićić objašnjava da lek za izlečenje hemofilije ne postoji, da se sa njom rađa i umire, ali se sa njom može normalno živeti zahvaljujući primarnoj profilaksi i ranoj rehabilitaciji.

"Redovnim davanjem lekova, odnosno faktora zgušavanja koji detetu nedostaje, sprečavaju se krvarenja i razvoj invaliditeta", kaže Mićić a navodi se u saopštenju organizatora.

Sa učesnicima kampa, kao i prethodnih godina, radio je stručan tim na edukaciji o samom oboljenju i načinima lečenja. Insistiralo se na značaju fizičkih aktivnosti, pre svega plivanju kao najoptimalnijem i najkorisnijem sportu za decu sa hemofilijom.

Organizovana je važna obuka roditelja i dece da sami sprovode kućno lečenje, čime se obezbeđuje pravovremena reakcija i sprečavaju ozbiljnije posledice oboljenja.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Tanjug/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track