MOŽE DA SE REŠI: Perut nije samo estetski problem
Foto: Shutterstock

Veoma uporna pojava, koja se često vraća

MOŽE DA SE REŠI: Perut nije samo estetski problem

Život -

Ako primetite veće naslage peruti koje nikako ne silaze s temena, kao i bol, svrab i crvenilo kože glave, javite se dermatologu

Perut je medicinski problem i vrlo neprijatna pojava koju treba lečiti.

Ovo je neprijatno stanje koje izaziva svrab, zategnutost i preterano ljuspanje kože glave. Gljivice podstaknute određenim klimatskim, hormonskim promenama i stresom brže se razmnožavaju i skupljaju na koži glave kao područje najveće koncentracije lojnih žlezda.

foto: Shutterstock

Pojačano lučenje loja doprinosi razmnožavanju gljivica, a to dovodi do iritacije kože i pojačanog odumiranja kože ćelija, a kao rezultat toga javlja se perut. Ona se leči pre svega medicinskim šamponom protiv peruti, a u težim slučajevima treba potražiti savet dermatologa.

Šta je seboreja

Seboreja je pojačano lučenje lojnih žlezda, čiji je uzrok i dalje nepoznat. Ponekad, ako se ne leči, može da izazove opadanje kose. U slučaju seboreje, kosa postaje masna i na tom delu glave se stvara masna perut u vidu žućkasto-sivih masnih naslaga.

Seborejična ćelavost se javlja i kod žena, ali kod njih kosa ne opada potpuno i ne prouzrokuje potpunu ćelavost kao kod muškaraca. Takođe se javlja i na licu, oko nosa, iza ušnih školjki i na čelu, u vidu bubuljica, mitesera i crvenila s perutanjem. Za lečenje se obavezno treba obratiti specijalisti dermatologu.

foto: Shutterstock

Ko je podložan

Koža glave prirodno proizvodi ulja koja se nazivaju sebum i koja štite kosu i kožu glave, uključujući i trigliceride i masne kiseline. Sebum je idealno okruženje za napredovanje gljivica koje uzimaju masne kiseline iz sebuma. Oni koje pate od peruti i dermatitisa genetski su podložni dobijanju simptoma.

Oprezno s pranjem kose

Zbog zablude da osobe koje pate od peruti loše održavaju ličnu higijenu, mnogi problem pokušavaju da reše tako što kosu prečesto peru i tako dodatno pogoršavaju stanje. Pojedinci su ubeđeni da će ubrzo po izlečenju od peruti i seborejičnog dermatitisa doći do brzog smanjenja efekta posle pozitivnih rezultata u samom startu.

Ukoliko vas poprilično dugo muči ovaj problem i ako je vrlo izražen, a ne možete da ga rešite šamponima protiv peruti koje možete naći u svakoj parfimeriji, najbolje bi bilo da se konsultujete sa dermatologom, koji će vam preporučiti adekvatnu terapiju. U apotekama takođe možete da nađete kvalitetne medicinske šampone koji su se pokazali veoma efikasni i rešavanju ovog problema. Samo posebni šampon protiv peruti koji sadrži antimikotike za borbu protiv gljivice koja ga izaziva može dugoročno kontrolisati problem.

foto: Shutterstock

Isprobajte

Prirodni preparati koji pomažu

Jabukovo sirće

Ono uspostavlja zdravu pH ravnotežu kože glave, pa je zaista veoma koristan prirodni lek protiv peruti koji nikako ne treba potcenjivati. Nakon pranja kosu treba ispirati vodom u koju je dodato jabukovo sirće, u srazmeri 10:1 (na litar vode decilitar sirćeta). Za miris ne treba brinuti jer će potpuno ispariti čim se kosa osuši.

Losion protiv peruti

U litar hladne vode stavite po 20 grama ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Nek odstoji tri sata u hladnoj vodi da se otopi. Potom zagrejte, procedite kroz čistu gazu i sipajte u hermetički zatvorenu posudu. Ovaj losion koristite jednom dnevno, i to blagim masiranjem korena kose. Spoj ove tri biljke ubija mikrobe koji napadaju kožu glave, izazivajući njeno perutanje.

Crni luk

Luk je bogat sumporom i ima lekovito svojstvo u borbi protiv gljivica koje podstiču stvaranje peruti. Prepolovite glavicu crnog luka i njome istrljate teme. Iako ovo možda ne deluje kao najprimamljiviji recept, kažu da je veoma efikasan, a neprijatan miris će lako biti uklonjen posle šamponiranja. Isti postupak se primenjuje i s belim lukom.

Maska od jaja

Smatra se da su i jaja dobar lek protiv peruti. Umutiti dva jajeta u činijici i pomešati s vodom. Smesu naneti na teme i ostaviti 20 minuta. Isprati mlakom vodom.

Maslinovo ulje

Na jednu kašiku maslinovog ulja stavite deset kapi ruzmarinovog ulja (možete ga kupiti u apoteci). Pažljivo nanesite na kosu i dobro utrljajte masirajući teme glave. Preko toga stavite kapu za kupanje. Najbolje bi bilo da pakovanje ostavite da deluje preko noći. Ujutro uobičajeno operite kosu.

Čaj od lovorovog lista

Prokuvajte litar vode i ubacite jednu šaku izlomljenog lovorovog lista. Kada se prohladi, procedite i tim čajem isperite kosu nakon pranja. Kosu umotajte u peškir i ostavite da deluje oko sat vremena, a nakon toga isperite mlakom vodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja