SVET JE OPSEDNUT DIJETAMA: A kad čujete gde odlazi sva MASNOĆA kad mršavite, ostaćete u šoku!
Foto: Profimedia

Ništa ne odlazi u mišiće

SVET JE OPSEDNUT DIJETAMA: A kad čujete gde odlazi sva MASNOĆA kad mršavite, ostaćete u šoku!

Život -

Svet je u poslednje vreme postao opsednut dijetama i gubitkom kilograma, a opet, malo nas zna gde zapravo nestaje masno tkivo iz našeg tela.

Čak 150 doktora, nutricionista i trenera nisu znali odgovor na to pitanje.

Najčešća zabluda je da se mast pretvara u energiju. Neki odgovori su bili i da se mast pretvara u mišiće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crevo.

foto: Profimedia

Samo tri stručnjaka odgovorila su tačno, što znači da 98 odsto zdravstvenih radnika u istraživanju nije znalo da objasniti gubitak kilograma.

Dvojica naučnika Ruben Mirman i Endru Raun su objasnili da se mast pretvara u ugljen-dioksid i vodu. Izdišete ugljin-dioksid, a voda izlazi iz tela putem mokraće ili znoja.

Ako izgubite 10 kilograma masti, tačno 8,4 kilograma izađe kroz vaša pluća, a 1,6 kilograma ostaje u obliku vode. Drugim rečima, gotovo sve kilograme koje izgubimo - izdahnemo.

Gotovo sve što pojedemo izađe kroz pluća - ugljeni hidrati i masnoća koju organizam varii izlazi iz tela u obliku ugljen-dioksida i vode. Isto se dešava kada je reč o alkoholu. Proteini dele istu sudbinu, osim malog dela koje se pretvara u ureu koja se izbacuje urinom.

foto: Profimedia

Ako unesete 3,5 kilograma hrane i vode u telo uz 600 grama kiseonika tada iz tela morate da izbacite 4,1 kilogram kako se ne biste ugojili, a i više ako želite da smršate. Da biste izgubili 100 grama masti morate da izdahnete 280 grama ugljen-dioksida.

Međutim, da li sad to znači da ako želite da smršate morate samo da dišete? Nažalost, ne. Jedini način da povećate količinu ugljen-dioksida u telu jest da povećate kretanje mišića.

Zato je najbolji način da smršate jeste da krenete u šetnju. Tako ćete tri puta ubrzati metabolizam.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Dejli mejl/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ONA JE FITNES KRALJICA: Svoje telo je dovela do savršenstva, a ima jedan SAVET za vas!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track