Gama-nož stigao u Srbiju: Aparat koji može da uništi tumor
Foto: Shutterstock

Gama-nož stigao u Srbiju: Aparat koji može da uništi tumor

Život -
Ovaj medicinski uređaj mogao bi se primenjivati već od avgusta ove godine, ali još nije izgrađen objekat u koji će biti smešten

Gama-najf ili gama-nož, aparat koji se smatra zlatnim standardom u lečenju kancera mozga, stigao je u Srbiju. Međutim, prvi tretmani planiraju se za kraj avgusta ove godine jer još nije izgrađena zgrada u koju će biti smešten. Predviđeno mesto za izgradnju objekta je u neposrednoj blizini Neurohirurgije u Kliničkom centru Srbije (KCS), a dok on ne bude završen, naši pacijenti i dalje će se gama-nožem lečiti u Turskoj.Cena jednog tretmana u toj zemlji je oko 7.000 evra, a u poslednjih nekoliko godina na lečenje je poslato oko 800 pacijenata iz Srbije. Visoka cena lečenja jedan je od razloga što je u taj aparat naša zemlja uložila 4,5 miliona evra.Gama-najf, iako u nazivu sadrži reč „nož“, nije pravi nož niti podrazumeva agresivnu hiruršku metodu lečenja, pa je Dr Kurir istraživao o čemu je reč. Direktor Neurohirurgije KCS prof. dr Miloš Joković objašnjava da je to aparat koji na bazi preciznog zračenja, na mestima do kojih je teško doći hirurškim putem, uništava patološke promene na mozgu čuvajući zdravo tkivo.

- Gama-nož podseća na magnetnu rezonancu i skener. Tako je nazvan jer kao izvor zračenja koristi gama-zrake, a nož jer je zamena za hirurški skalpel s tim što se njime ništa ne seče. Ima širok opseg upotrebe, ali prevashodno se koristi za zračenje promena u mozgu, i to precizno usmerenim gama-zracima. Metoda je bezbolna za pacijente, ne oštećuje zdravo tkivo, nema skalpela i mogućnosti da dođe do komplikacija, dok s druge strane omogućava da se tumor ukloni ili da se spreči njegov rast - ističe dr Joković.Prema njegovim rečima, prednost gama-zračenja u odnosu na iks-zračenje je i u tome što se s gama-nožem radi jedna seansa, a samo u izuzetnim situacijama više njih.- Pre izlaganja gama-zracima pacijent se pripremi tako što se uradi snimak magnetnom rezonancom. Nakon dobijenih rezultata fizičar proračunava put i količinu gama-zraka koji će proći kroz oklop nalik kacigi za glavu. Zraci se kroz više stotina rupica na „kacigi“ usmeravaju ka tumoru ili promeni koja se zrači. Trajanje intervencije zavisi od veličine tumora i doze zračenja, ali uglavnom 30 minuta - navodi sagovornik Dr Kurira i dodaje da za tu intervenciju nije potrebno otvaranje lobanje pacijenta, kao u klasičnoj hirurgiji, a što je najvažnije, on istog dana može da bude pušten kući.- Uspešnost lečenja gama-zracima veća je od 95 odsto, a kod najtežih patoloških stanja, kada ne može doći do trajnog izlečenja, ta metoda poboljšava kvalitet i produžava život pacijentu. Važno je naglasiti da zračenje ne izaziva trenutni nestanak tumora. Gama-zraci sprečavaju rast tumora, a kod određenog oboljenja s vremenom i njegov gubitak. Nažalost, ne može se gama-nožem tretirati svaki tumor na mozgu, a jedan od uslova je veličina patološkog tkiva. Ukoliko je ono veće od tri do 3,5 centimetara, ili ako je rasut kao paukova mreža, neophodno je prvo primeniti klasičnu hirurgiju, kojom će se smanjiti tumor - kaže dr Joković.

dr Miloš Joković direktor neurohirurgije KCS, foto Jelena Rafailović
dr Miloš Joković direktor neurohirurgije KCS, foto Jelena Rafailović

Timski radNEOPHODNA TRI STRUČNJAKADr Joković navodi da gama-nož zahteva timski rad tri stručnjaka.- U timu su neurohirurg, koji indukuje pacijenta za zračenje, radiolog, koji priprema i usaglašava magnentnu rezonancu s gama-nožem, i fizičar, koji ima izuzetno važnu ulogu. On proračunava podatke i određuje dozu i putanju gama-zraka kojim će se pacijent lečiti - objasnio je dr Joković i dodao da naša neurohirurgija ima ljude koji su kompetentni da rade sa složenom aparaturom.

ČinjeniceU KOJIM SLUČAJEVIMA SE GAMA-NOŽ UPOTREBLJAVA- maligni tumori kao što su metastaze iz drugih delova tela (najčešće pluća)- benigni tumori, najčešće neurinomi i meningeomi, i tumori hipofize- arteriovenske malformacije, odnosno urođeni nepravilni splet krvnih sudova u mozgu- funkcionalna hirurgija, odnosno poremećaji pokreta kod Parkinsonove bolesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track