Čestoslavica leči kašalj i ekcem
Foto: Shutter

Lekovito bilje

Čestoslavica leči kašalj i ekcem

Život -
Ova biljka blagotvorno utiče na bešiku, čisti bubrege, jetru i snižava holesterol

Čestoslavica (Veronica officinalis), u narodu poznata još i kao razgon, zmijina čestoslavica, lekovita čestoslavica, prava veronika, šumska veronika, trava od ušljame i veronika, trajna je zeljasta biljka. Ima dlakavu stabljiku koja se vuče po zemlji i u nju pušta vlaknaste korenčiće; dostiže visinu od 10 do 35 cm. Pepeljastozeleni jajasti listovi imaju kratke peteljke i nazubljene ivice, a cvetovi su svetloplave do ljubičaste boje i prošarani tamnoplavim žilicama; latice opadaju na najmanji dodir.Raste na proplancima i osunčanim ivicama šuma, livadama i uz ograde.

Kad i kako se bereČestoslavica cveta od maja do kraja jula. Za lečenje se koristi osušeni nadzemni deo biljke ubrane u vreme cvetanja. Suši se na promajnom mestu u hladu.U vreme branja mogu se koristiti i sveži cvetovi. Dobro ih operite i neosušene iscedite u sokovniku. Sok čuvajte u malim flašama u frižideru.NAPOMENA: Pri branju biljku nemojte je čupati. Secite je da bi mogla da se obnavlja.

Šta lečiČestoslavica blagotvorno deluje na disajne organe - jača pluća, ublažava kašalj i olakšava iskašljavanje. Osim toga, blagotvorno utiče na bešiku, čisti bubrege, jetru, jača krv i ceo organizam. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod gihta i reumatskih oboljenja.Takođe, čestoslavica pomaže kod bolova u želucu, delotvorna je kod lečenja ekcema (pije se kafena kašičica svežeg soka dva do tri puta dnevno) i drugih kožnih bolesti, naročito onih koje prati dosadni svrab. Snižava holesterol. Šolja čaja pred spavanje odličan je lek protiv nervoze, poboljšava pamćenje i otklanja depresiju.

UpozorenjeKod ove biljke najbolje je odstraniti donje delove stabljike jer sadrže neznatne količine lekovitih materija.

ČajČajnu kašičicu osušene čestoslavice prelijte sa 2,5 dl ključale vode i ostavite poklopljeno 5 minuta, pa procedite. Pije se dva do tri puta dnevno.

Za čišćenje jetrePomešajte 2 kašičice čestoslavice, 2 kašičice maslačkovog korena i kašičicu lazarkinje, prelijte sa 2,5 dl hladne vode i kuvajte dok ne počne da ključa. Procedite i pijte tri šoljice dnevno tokom tri nedelje.

Tinktura protiv glavobolje i reumatizmaJedan deo isitnjene biljke preliti sa četiri dela jake rakije, zatvoriti bocu i ostaviti 2-3 nedelje na suncu ili blizu izvora toplote. Piti tri puta na dan po 15 kapi ili utrljavati na bolna mesta (kod glavobolje na slepoočnice).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track