ČUVAJTE SE: Evo kako gubitak samo sat vremena sna utiče na vas
Foto: Shutter

Spavajte na vreme

ČUVAJTE SE: Evo kako gubitak samo sat vremena sna utiče na vas

Život -
Posledice gubitka jednog sata sna mogu uticati na mrzovolju i gunđavost tokom dana, ali postoje i druge ozbiljnije konsekvence

Iako većini ljudi odgovara dolazak proleća i duži dani, činjenica je da pomeranje sata poslednji vikend u martu mnogi ne priželjkuju – više vole kad se sat pomiče unazad jer jedan sat sna više znači puno za telo i um.

Posledice gubitka jednog sata sna mogu uticati na mrzovolju i gunđavost tokom dana, ali postoje i druge ozbiljnije konsekvence:

Drhtavica

Kad je telu potrebno više sna ono se samo počne pripremati za odmor pa dolazi do snižavanja telesne temperature. Ako se zateknete na poslu i 'strefi' vas drhtavica, nemojte odmah pomisliti da ćete se razboleti – možda vam samo treba više sna.

Pojačan rizik za zdravlje

Samo pola sata izgubljenog sna dnevno dovoljno je da poremeti ritam hormona u telu čime se povećava rizik od dijabetesa i pretilosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Gubitak koncentracije

Podaci govore da u nedelji koja sledi nakon vikenda i promjene letnjeg računanja vremena uvek ima više nesreća. Zbog toga pripazite da ste potpuno budni pre nego što sednete za volan.

Mentalno zdravlje

Gubitak sna usko je povezan s depresijom. Istraživanja pokazuju da stopa samoubistava raste upravo u nedelji kad se menja sat. Promjena vremena utiče i na prekid bioritma.

Pojačana razdražljivost

Manjak sna utiče na pojačanu nervozu, pojačanu sebičnost i sklonost svađama što je vrlo loše za međuljudske odnose.

Stoga, pripazite na odmor, ne uzrujavajte se, ležite u isto vrijeme i maknite od sebe telefone, računare i ne koristite pilule za spavanje (bez preporuke lekara) jer se telo i um ipak najbolje odmaraju na prirodan način.

Foto: Profimedia

(večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track