PANIKA U AMERICI: ČUVAJTE SE KRPELJA Otkrivena nova bolest za koju nema leka! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Burbon virus

PANIKA U AMERICI: ČUVAJTE SE KRPELJA Otkrivena nova bolest za koju nema leka! (VIDEO)

Život -
Otkriven je novi virus koji se prenosi ujedom krpelja, a za sada je odneo jedan život

Naučnici su otkrili novi virus, koji su nazvali Burbon (Bourbon virus), a pronašli su ga šest meseci pošto je ta bolest odnela svoju prvu i, za sada, jedinu žrtvu.

Virus je dobio ime po oblasti Burbon u Kanzasu, odakle je čovek koji je letos preminuo od posledica bolesti izazvane ovim virusom. Virus je otkriven prilikom pokušaja da se reši misterija njegove smrti.

Prenosi se ujedom krpelja i po tome je sličan drugim virusima koji se prenose na isti način, kao što je, na primer, “Heartland virus” (HRTV). Burbon ima slične početne simptome kao i HRTV, a to su groznica, malaksalost i nedostatak apetita.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Viruse može prepoznati po ovim simptomima ili laboratorijskom analizom krvi. Sličan je po strukturi nekim virusima iz Istočne Evrope, Afrike i Azije, ali za sada, nesrećni stanovnik Kanzasa je jedini čovek kod koji je pogođen ovim virus. Nije poznato da li je uvek smrtonosan.

Lekari su zabrinuti da bi se mogli pojaviti novi slučajevi ove bolesti, a moguće je i da među pacijentima u bolnici u kojoj je ležao ima još slučajeva kod kojih se bolest još nije ispoljila.

"Virus verovatno postoji već neko vreme, ali tek nedavno smo uspeli da ga izolujemo i identifikujemo", kaže dr Dejna Hokinson.

http://www.youtube.com/watch?v=NJV401-kBuw

(Independeent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja