DA LI STE MEĐU NJIMA: Evo zašto komarci više napadaju određene ljude
Foto: AP.

Uskoro kreće sezona

DA LI STE MEĐU NJIMA: Evo zašto komarci više napadaju određene ljude

Život -
Ovo istraživanje je važno jer će naučnicima omogućiti da otkriju sredstva za zaštitu od ove vrste insekata koji svojim ubodima prenose bolesti poput malarije, denge groznice i žute groznice

Naučnici su ranije utvrdili da komarci svoje "žrtve" biraju prema njihovom mirisu tela, pa su im "milije" trudnice i osobe s višom temperaturom, ali nedavno je istraživanje pokazalo da je glavni razlog zbog kojeg neki ljudi više privlače ove insekte - genetski.

Grupa naučnika s London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) analizirala je broj uboda komaraca kod blizanaca. U studiji je učestvovalo 18 jednojajčanih i 19 dvojajčanih blizanaca, a u eksperimentu su korišćeni komarci koji prenose denge groznicu. Naučnici su ih stavili u bocu u obliku slova Y tako da su insekti mogli da odaberu ruku blizanca koja ih je više privlačila.

Kod jednojajčanih, kod kojih je genetski kod identičan, nije bilo razlike u broju uboda, ali kod dvojajčanih su ustanovili da komarci češće napadaju jednog ili jednu od njih. Poznato je i da dvojajčani blizanci dele 50 odsto gena, ali oba blizanca nisu bila jednako atraktivna komarcima.

Foto Stock
Foto Stock

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisima Plos One i Nature, važno je jer će naučnicima omogućiti da otkriju sredstva za zaštitu od ove vrste insekata koji svojim ubodima prenose bolesti poput malarije, denge groznice i žute groznice.

Reč je o bolestima koje mogu biti i smrtonosne, a istovremeno bi pronalazak odgovarajućeg repelenta koristio osetljivim osobama koje na ubod ovih insekata reagiraju snažnom alergijskom reakcijom. Na to je upozorio i voditelj istraživanja s LSHTM, Dr Džejms Logan.

"Ako uspemo da shvatimo genetske mehanizme zbog kojih su komarcima neke osobe "privlačnije" od drugih, razvićemo i načine kojima ćemo ove insekte bolje kontrolisati i lakše ih oterati od sebe. Možda ćemo uskoro imati i tabletu zahvaljujući kojoj će telo uspeti da izlučuje sopstveni repelent, čime ćemo izbeći brojne kreme i losione što ih koristimo sada", rekao je dr Logan.

(RTL/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track