DECU IZLAŽU BOGINJAMA: Bapske metode sujevernih roditelja je opasno za mališane
Foto: Profimedija

Vakcina je

DECU IZLAŽU BOGINJAMA: Bapske metode sujevernih roditelja je opasno za mališane

Život -
Stručnjaci upozoravaju roditelje da se ne igraju i ne odvode svesno svoju decu kod zaraženih zbog verovanja da je bolje male boginje preležati u ranom detinjstvu

Roditelji koji veruju da je najbolje da deca preleže male boginje nisu svesni toga koliko posledice mogu biti opasne po zdravlje njihovih mališana.

U Srbiji je još od novembra uveden pooštren epidemiološki nadzor malih boginja, a stručnjaci apeluju na roditelje da obavezno vakcinišu decu.

Zasad su prijavljena 72 slučaja malih boginja u celoj zemlji, od čega je najveći broj obolelih, njih 37, iz Beograda. Stručnjaci upozoravaju roditelje da se ne igraju i ne odvode svesno svoju decu kod zaraženih zbog verovanja da je bolje male boginje preležati u ranom detinjstvu.

"Totalno je pogrešno verovanje da deci ne treba dati MMR vakcinu protiv malih boginja, već ih treba izlagati zarazi kako bi sama stekla imuni sistem. Male boginje mogu izazvati komplikacije kod dece kao što su zapaljenje pluća ili ređe encefalitis ili upala mozga. Smatram da se s takvim stvarima ne treba igrati jer danas postoji dobra vakcina koja će zaštiti zdravlje deteta", upozorava dr Ivana Begović Lazarević iz Centra za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti u Gradskom zavodu.

U Srbiji postoji verovanje da su sve, pa i MMR vakcine štetne za decu, pa tako neretko roditelji odbijaju da ih daju svojim mališanima. Ustaljen je trend da se dete odvede kod prvoobolelog deteta u okruženju kako bi zajedno preležali male boginje i prirodnim putem stekli imunitet.

"Moji roditelji su tako radili sa mnom. Ipak, supruga i ja ćemo našeg sada tromesečnog sina voditi na vakcinaciju. Tako smo odlučili nakon konsultovanja s našim pedijatrom", kaže mladi roditelj Miloš Čakarević.

MMR vakcine se daju u dve doze.

"Prva se daje deci staroj godinu dana, a druga do sedme godine života. Sa ove dve doze u 98 odsto slučajeva dobija se dugotrajan i solidan imunitet. Istina je da je bolest komplikovanija kod odraslih. Treba upozoriti i na poznu komplikaciju koja je retka, a u pitanju je zapaljenje koje obuhvata ceo mozak i ima smrtan ishod", rekao je Ivana Begović Lazarević.

Bolest traje desetak dana - sam osip pet do šest dana, a pre toga se tri do četiri dana javljaju povišena temperatura, malaksalost i slomljenost, kao kod gripa, a ako dođe do sekundarnih komplikacija, obavezno je i bolničko lečenje.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track