DOBRO POGLEDAJTE U OGLEDALU: 10 promena na jeziku otkriva od čega bolujete
Foto: Profimedia

Postavite sebi dijagnozu

DOBRO POGLEDAJTE U OGLEDALU: 10 promena na jeziku otkriva od čega bolujete

Život -
Jezik je ujedno i poput našeg medicinskog kartona jer su po kineskoj medicini, na jeziku ispisana stanja našeg organizma

Jezik je najjači mišić u ljudskom telu koji priprema hranu za žvakanje i primarni je organ ukusa. On je ujedno i poput našeg medicinskog kartona jer su po kineskoj medicini, na jeziku ispisana stanja našeg organizma. 1. Normalan jezik, ružičast, bez tragova zuba ili diskoloracije, s jasnim premazom koji pokazuje pravilnu sekreciju slinovnica.

2. Tanki beli površinski sloj, vidljivi tragovi zubi i nekoliko crvenih tačkica - ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak vitalne energije u telu koja uzrokuje umor, loš apetit i preterano znojenje. Ono se manifestuje i na raspoloženje pa su takve osobe najčešće zabrinute i nervozne.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

3. Tanki žuti sloj na sredini okružen crvenim ostatkom površine jezika – ovakav izgled jezika upućuje na probleme sa zatvorom, dehidracijom i kožnim bolestima. Sve se to manifestuje na raspoloženje pa su osobe takvog jezika obično promenjivog raspoloženja.

4. Masni beli sloj, otečeni rubovi jezika – ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sistema, i sklonost nakupljanju vode u organizmu. Osobe ovakvog stanja često se osećaju malaksalo i bezvoljno.

Foto RadioSarajevo
Foto RadioSarajevo

5. Crne tačkice na ljubičastoj površini – upućuju na zastoj krvi u delovima tela koji može uzrokovati probleme s venama, "teške" noge, glavobolju, bol u prsima i kožu bez sjaja.

6. Tanki beli sloj i crveni vrh jezika – ovo stanje otkriva kako je organizam izložen stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje. Energija u telu se nakuplja u čvorovima koji uzrokuju upalne procese.

7. Crveni jezik sa žutim debelim naslagama po sredini površine – pokazatelj je to povišene telesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva, probleme s kožom čija je površina lepljiva. Osobe s takvim problemima često su ljute i ne osećaju se udobno u sopstvenom telu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

8. Gusti beli sloj po sredini površine bledog otečenog jezika – izgled koji upućuje na infekciju ili pak na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću, nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju bledi ten, bol u kičmi i osećaj koji često graniči s panikom.

9. Pukotine na crvenoj površini jezika – upućuje na gljivične infekcije u telu koje prate noćno znojenje, nesanica, iritacija.

10. Jezik čija je površina bleda i bez naslaga ukazuju na smanjen protok krvi u telu, anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu, umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neuravnoteženosti.

Foto RadioSarajevo
Foto RadioSarajevo
http://www.youtube.com/watch?v=TXvA8YXqTfw

(RadioSarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track