Evo kako da smršate 10 kilograma za samo 2 meseca!

Hejeva dijeta

Evo kako da smršate 10 kilograma za samo 2 meseca!

Život -
Pravilnom kombinacijom namirnica na kojoj se bazira dijeta doktora Heja, ovaj cilj je moguće ostvariti

Hejeva dijeta nosi ime po doktoru Vilijamu Hauardu Heju koji je patio od problema sa srcem, krvnim pritiskom, bubrezima. Iako mu niko nije davao šanse da će se izboriti sa svim ovim bolestima, Hej je svoj zdravstveni problem sagledao iz više uglova i odvažio se na neizvesnu avanturu - promenu ishrane u cilju izlečenja bolesti, piše Elle.rs

Prvo je sagledao dotadašnji svakodnevni jelovnik: Kod kuće, svaki Hejev obrok je sadržao meso ili neki drugi koncentrovani oblik proteina, najčešće kombinovanog sa belim hlebom ili krompirom. To je odlučio da promeni.

Svoju specijalnu ishranu je započeo tako što je definisao dva obroka - integralne žitarice, voće i povrće, sveže meso i riba, a za treći je jeo samo povrće. Prestao je da pije kafu, ali je nastavio da puši cigarete i konzumira alkohol.

Naveo je da se njegova žudnja za kafom okončala u roku od dve nedelje. Nekoliko meseci kasnije prestao je da puši. Do kraja trećeg meseca dijete, Hej je imao 79,4 kilograma (a počeo je sa više od 90!). Tokom ove dijete ključno je da konzumirate proteine tokom jednog, a ugljene hidrate tokom drugog obroka.

Doktor Hej je grupisao voće u kiselu, a povrće u neutralnu grupu, tako da povrće može da se jede sa bilo kojom grupom. Možete jesti za jedan obrok sve iz jedne od grupa koncentrisane hrane (proteinska ili skrobna) + iz neutralne grupe, a razmak između obroka treba da bude 4 do 5 sati.

Proteinska grupa obuhvata:

Mesa, živinsko meso, ribe, jaja i mlečne proizvode, koji uključuju mleko, sir i jogurt. Mleko ne bi trebalo da se kombinuje sa mesom, a trebalo bi da se kombinuje sa voćem. Mahunarke koje uključuju sočivo, pinto pasulj, običan pasulj, soju, proso i lima pasulj. Voće koje uključuje jabuke, kajsije, jagode, trešnje, ribizle, ogrozd, grejpfrut, grožđe, kivi, limun, limetu, mango, nektarine, pomorandže, grejpfrut, šljive, ananas, breskve, maline, jagode i mandarine. Lubenice su u ovoj kategoriji, ali treba da se jedu zasebno. Napravite sami domaći jogurt

Neutralna grupa obuhvata:

Svo povrće osim onog u skrobnoj kategoriji. Sve vrste orašastih plodova izuzev kikirikija. Masti, koje uključuju puter, maslac, žumanca i maslinovo ulje.

Skrobna grupa obuhvata:

Žitarice, hleb i pirinač i proizvode napravljene od brašna i od integralnog brašna pšenice, kukuruza, ovsa i ječma. Skrobno povrće kao što je krompir, sladak krompir, bundeve i artičoke, slatko voće kao što je suvo grožđe, smokve, stono grožđe i zrele banane. Izuzetno zrelo voće nije dozvoljeno zbog visoke koncentracije šećera.

Primer Hejeve dijete za vikend:

Za ručak: rolat od paradajza, pečeni crni luk i salata od paradajza i krastavca sa majonezom i kajsija za dezert.Za večeru: pečena riba ili šnicla, barena cikorija, barena šargarepa i salata od seckanog kupusa, crnog luka i rotkvica. Preliv od majoneza je dozvoljen i dezert je bio led sa ukusom limuna.

Nedeljni plan počinje sa doručkom od integralnih mafina, medom, puterom i crnom kafom. Ručak je krem čorba ili supa od šargarepe, bareni celer i salata od ananasa, bresaka i grožđa. Salata je sa prelivom od majoneza. Desert je rendani limun. Večera se sastoji od pečenih jagnjećih kotleta, barenog karfiola, barenog kelja i salate od grejpfruta i kiselog kupusa sa prelivom od majoneza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track