Evo koliko cigareta dnevno smete da popušite, a da ne umrete
Foto: Doktor Kurir

Ako baš ne možete da ostavite

Evo koliko cigareta dnevno smete da popušite, a da ne umrete

Život -
Matematika je u ovom slučaju jako jednostavna. Procenjeno je da donji limit smrtonosne doze nikotina po danu može iznositi 30 do 60 miligrama, odnosno od 0,5 do 1,0 miligrama po kilogramu odrasle osobe

Ako ste strastveni pušač i ništa na ovom svetu vas ne može naterati da se odreknete svog poroka, verovatno ste se nekad zapitali: Koliko dnevno cigareta mogu popušiti, a da ne umrem?

Matematika je u ovom slučaju jako jednostavna. Procenjeno je da donji limit smrtonosne doze nikotina po danu može iznositi 30 do 60 miligrama, odnosno od 0,5 do 1,0 miligrama po kilogramu odrasle osobe.

S obzirom na to da u proseku svaka cigareta u sebi sadrži jedan miligram nikotina, jednostavno se dolazi do brojke od minimalno tridesetak cigareta.

Pušač apsorbira samo deseti deo nikotina jedne cigarete, 0,1 miligram, što znači da je potrebno popušiti barem 300 cigareta u jednom danu da bi ste doslovno ispustili dušu. Istraživanje iz prošle godine pokazuje da je minimalna doza i veća od toga, te neki naučnici tvrde da je potrebno progutati od 500 do 1.000 miligrama ili popušiti od 6,5 do 13 miligrama po kilogramu.

Američka agencija za hranu i lekove smatra da je malo verovatno da se bilo ko otruje nikotinom od pušenja. No, ne bi se trebalo igrati sa svojim zdravljem. Reskirate sterilnost, rak pluća, rak grla, impotenciju i ostale probleme sa zdravljem.

I, ako niste znali, cigarete su najprodavaniji proizvod na planeti. Reč je o industriji “teškoj” više od 400 milijardi dolara što je čini jednom od najmoćnijih na svijetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track