FRANCUSKINJA POBEDILA SIDU: Rođena sa HIV pre 18 godina, a već 12 ne pije lekove!
Foto: Profimedia

Presedan

FRANCUSKINJA POBEDILA SIDU: Rođena sa HIV pre 18 godina, a već 12 ne pije lekove!

Život -
Sidom je zaražena još u majčinoj utrobi, lekove je pila samo do šeste godine, a sa 18 godina oseća se odlično

PARIZ - Neimenovana Francuskinja (18), zaražena virusom HIV još u majčinoj utrobi, odlično se oseća i normalno živi iako uopšte ne uzima lekove!

Ovo je u Francuskoj prvi slučaj dugotrajne remisije kod pacijenata zaraženog virusom humane imunodeficijencije (HIV) koji ne uzimaju lekove. Studija ovog slučaja objavljena je u izveštaju lekara Instituta Paster, privatnog pariskog instituta koji se bavi neprofitnim istraživanjima.

Devojka se zarazila od svoje majke još kao fetus. Lekove je primala samo prvih šest godina, a onda je porodica odbila dalju terapiju. Od tada je prošlo 12 godina, a ona se oseća odlično i sasvim normalno, prenosi RIA Novosti.

"Možemo da otkrijemo HIV infekciju u ćelijama, ali ne možemo da otkrijemo replikaciju virusa u plazmi. Tek treba da utvrdimo kako ta devojka drži infekciju pod kontrolom", kaže šef istraživačkog tima Asir Saez-Sirion.

Lekari kažu da je na razvoj bolesti kod ove Francuskinje uticalo to što je dijagnoza postavljena u ranoj fazi i što je ona blagovremeno, kao sasvim mala, dobila odgovarajuću pomoć. Zasad lekari razvijaju tezu da je kod dece inficirane HIV koja rano počnu da se leče moguća dugotrajna remisija.

(Russia Today)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track