IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM: Obavezno morate da probate ovaj sok
Foto: Profimedia

Prava vitaminska bomba

IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM: Obavezno morate da probate ovaj sok

Život -
Napitak je prava vitaminska bomba, podstiče rad štitnjače, a dobar je i za metabolizam

Ovaj ukusni napitak sadrži niz sastojaka koji podstiču rad štitne žlezde, a ujedno je i prava bomba vitamina. Recept je podelila Sjeda Kiran Zahra Husein.

* 7 šoljica izvorske ili filtrirane vode* 1 šoljica 100-postotnog soka od brusnice* ¼ kašika suvog đumbira* ½ kašika cejlonskog cimeta* ¼ kašika muškatnog oraščića* ¾ kašika sveže isceđenog soka od pomorandže* ¼ kašika sveže isceđenog soka od limuna

Priprema:Zagrejte vodu na vatri i pre nego što provri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnoj temperaturu dodajte sok pomorandže i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.

Tajna lekovitosti napitka za štitnjaču

Brusnice su odličan izvor joda koji je veoma važan za zdravlje štitnjače, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tela, regulisati metabolizam, rast i razvoj.

FOTO: Thinkstock
FOTO: Thinkstock

Đumbir je lekovit začin i to sa opravdanim razlogom jer deluje. To uključuje i blagotvorno delovanje na štitnjaču. Sadrži magnezijum koji se pokazao kritičnim u kontrolisanju bolesti štitne žlezde. Uz to deluje i antiupalno, što pomažu u sprečavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.

Foto: Shuter
Foto: Shuter

Cimet je višestruko koristan lek za štitnjaču. Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu. Medicinska primena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitnjače. Uz to, cimet deluje antiupalno i smanjuje insulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

Muškatni oraščić prirodni je podizač raspoloženja i sedativ pa tako podstiče metabolizam.

Pomorandžin sok bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u telu. Sadrži idealan omer fruktoze i glukoze i minerale magnezijuma i kalijuma. Pozitivno deluje na štitnjaču i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminira toksine iz tela i pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Limunov sok vrednog je nutritivnog sastava i ljekovit je za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

(Atma)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track