INFARKT, DEMENCIJA ILI ŠLOG? Saznajte na vreme da li vam preti nešto od ovoga!
Foto: Profimedia

Obratite pažnju

INFARKT, DEMENCIJA ILI ŠLOG? Saznajte na vreme da li vam preti nešto od ovoga!

Život -

Američki naučnici osmislili su formulu koja u 80 odsto slučajeva otkriva koliki je rizik da obolite od dijabetesa, koronarnih i pulmonalnih hroničnih bolesti, hronične fibrilacije srčanog mišića, srčane aritmije, infarkta, demencije ili moždanog udara.

"Koristili smo formulu u kojoj smo koristili godište pacijenta i rezultate krvne analize da bismo dobili indeks koji smo nazvali Intermountain Chronic Disease Risk Score- ICHRON. Cilj je bio da stvorimo klinički koristan test , rekla je epidemiolog Hajdi Mej sa Medicinskog instituta za srce u Solt Lejk Sitiju.

Ovaj test može da "najavi" problem do tri godine unapred. U istraživanju su naučnici koristili podatke o grupi muškaraca i žena dobroga zdravlja bez hroničnih bolesti u anamnezi. Kod žena s visokim ICHRON rizik od dijagnoze bio je 11 puta viši nego kod onih s nižim ICHRON.

OBRATITE PAŽNJU NA VREME: Ove simptome niko ne shvata ozbiljno, a mogu ukazivati na rak!

Razlika kod muškaraca bila je 14 puta viši indeks. Tri godine nakon obavljenog testa kod sedam odsto od 98,711 žena i devet odsto od 45,543 muška pacijenta razvila se neka hronična bolest.

"Jeftinije je da pomognemo pacijentima da poboljšaju način života nego da ih lečimo. Takođe, srećniji smo kada imamo što manje pacijenata", zaključila je dr Mej.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

(super zena)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR NEBOJŠA TASIĆ OTKRIVA: Zašto mladi sportisti umiru na terenu, sve o šlogu, infarktu...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track