IZMERITE SE: Obim struka veći od 80 i 95 cm je alarm!
Foto: Profimedia

Gojaznost u Srbiji

IZMERITE SE: Obim struka veći od 80 i 95 cm je alarm!

Život -
Svaki drugi građanin naše zemlje muku muči s viškom kilograma, što može imati dalekosežne posledice po zdravlje, a stručnjaci ističu da veličina stomaka može pokazati kad je pravo vreme da se obratite lekaru za pomoć

Epidemija gojaznosti poprima sve veće razmere, kako u svetu tako i kod nas, a sudeći prema podacima Ministarstva zdravlja Republike Srbije, čak svaka druga osoba ima problem s viškom kilograma, a svaki peti stanovnik Srbije ima prekomernu težinu. Zabrinjavajuće je pritom što se porast gojaznosti beleži i kod dece, a stručnjaci naglašavaju da je obim struka veći od 80 centimetara kod žena, odnosno 94 kod muškaraca znak da je neophodno da se te osobe obrate lekaru.Akademik prof. dr Dragan Micić, endokrinolog i načelnik Odeljenja za lečenje gojaznosti Klinike za endokrinologiju, dijabetes i metaboličke poremećaje KCS, navodi da, prema poslednjim podacima koje je saopštilo Ministarstvo zdravlja, Srbija ima 21,2 odsto gojaznih osoba i oko 35,1 odsto ljudi s prekomernom težinom.- Od 2006. godine, kada je bilo 2,6 odsto gojazne dece, 2013. je došlo do porasta na 4,9 odsto. Bitno je naglasiti da višak kilograma uzrokuje i zdravstvene probleme kao što su pojava metaboličkog sindroma, dijabetes tip dva, insulinska rezistencija, srčani problemi, a stradaju i zglobovi - objasnio je za Dr Kurir dr Micić i istakao da je više razloga za porast broja gojaznih ljudi.

- S jedne strane, to je hrana kroz koju dobijamo određenu količinu energije i koju, ukoliko nismo fizički aktivni, ne možemo da potrošimo. Takođe, prirodno smo programirani da se s godinama povećava telesna težina, pa tako od pete decenije dobijamo po pola kilograma godišnje. Svakako ne smemo da isključimo ni genetske predispozicije - istakao je on i dodao da je njegov najteži pacijent imao čak 325 kilograma.Gojaznost je neophodno lečiti, a idealan lek bi trebalo da ispuni više uslova.- Lek bi trebalo da smanji kilograme, održava postignuti gubitak, da ga pacijent dobro podnosi, da ima dugotrajnu efikasnost, kao i da je bez neželjenih efekata. Na tržištu postoje razni preparati koji se preporučuju za mršavljenje, ali, recimo, od 50 njih nijedan nije prošao adekvatnu kontrolu. Oni, pre svega, ne smeju biti toksični i ne smeju izazivati negativne kardiovaskularne efekte. Zbog svega toga, ukoliko neko želi da primeni preparat, obavezno treba da se konsultuje s lekarom - upozorio je endokrinolog.Redukcija telesne težine treba da bude postepena, s predviđenim terapijskim gubitkom pet do 10 odsto od početne težine u periodu od tri do šest meseci.- Sve više od toga dovodi do povratka telesne težine. Naš organizam je upravo zbog insulinske rezistencije konstruisan da panično čuva masu i protivi se njenom gubitku. Zato treba ići postepeno kako bi se taj mehanizam adaptirao na postignutu telesnu težinu. Većina studija je pokazala da se najbolji efekat smanjenja težine postiže posle prvih tri do šest meseci - naglasio je dr Micić.

Preporuka stručnjakaŠETAJTE BRZIM HODOM OD 15 DO 45 MINUTA DNEVNOProf. dr Dragan Micić, endokrinolog, kaže da je za gubitak kilograma najbolje uključiti fizičku aktivnost.- Da bi neko oslabio, neophodno je da reguliše ishranu, a pored toga preporučuje se dnevna šetnja brzim hodom od 15 do 45 minuta dnevno, i to u bilo koje doba dana. Može se šetati ispred zgrade, pored reke, bilo gde. Važno je da je lagano, bez znojenja - naglasio je dr Micić.

Edukativni kurs u IstanbuluVeliko priznanje za srpsku medicinuAkademik prof. dr Dragan Micić bio je u Istanbulu, gde je održan edukativni kurs specijalne grupe za terapiju gojaznosti Evropske asocijacije za proučavanje gojaznosti.- Tom skupu prisustvovali su renomirani eksperti iz Rumunije, Grčke, Češke, Turske i Srbije, čiji sam ja bio predstavnik. Govorio sam o primeni novih lekova za terapiju gojaznosti, a potom je organizovan i nacionalni kongres o gojaznosti u organizaciji turske federacije. Na njemu sam dobio naziv gostujućeg profesora na univerzitetu Džerahpaša, jednom od najkvalitetnijih medicinskih fakulteta u Istanbulu. To je veliko priznanje za srpsku endokrinologiju i mene - rekao je dr Micić.Titula gostujućeg profesora njemu je dodeljena zbog doprinosa uspešnoj dugogodišnjoj međunarodnoj saradnji između Srbije i Turske.- Tom prilikom govorio sam o metaboličkim rizicima kod pacijentkinja sa sindromom policističnih jajnika. To oboljenje počinje u adolescentnom periodu, a najistaknutije je tokom reproduktivnog perioda, kada može dovesti i do neplodnosti. U menopauzi kod njih dolazi do pogoršanja nekih oboljenja kao što je dijabetes tipa 2, hipertenzije i poremećaja metabolizma lipida - objasnio je naš stručnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track