Majčina dušica - ublažava nadutost i čisti pluća
Foto: Shutterstock

Zdravo bilje

Majčina dušica - ublažava nadutost i čisti pluća

Život -
Čaj od ove lekovite biljke koristi se u slučaju zapaljenja sluzokože gornjih disajnih puteva, za iskašljavanje, bronhitis, bolje varenje, za poremećaje rada bubrega i bešike, kao i protiv nadutosti i gasova

Majčina dušica (Thymus serpyllum), u narodu poznata još i kao babina duša, bukovica, vreskovina, vrisak, materina dušica, materka i tamjanika, trajna je grmasta biljka koja raste 20 do 30 cm u visinu. Ima uske elipsaste sivozelene listiće sa kratkim peteljkama. Cvetići, čija boja ide od ružičaste do svetloljubičaste, stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvetove jakog i prijatnog mirisa.

Raste na sunčanim brežuljcima i padinama, na posnim rubovima šuma, na kamenitim površinama i planinskim suvatima, gde se iz zemlje oslobađa mnogo toplote, i često na malim livadskim mravinjacima.Kad i kako se bereLekoviti sastojci nalaze se samo u u listu i cvetu. Bere se tokom celog leta, oko podneva, kad nema rose, i po lepom vremenu tako što se makazama ili nožem odseca samo gornja polovina biljke u cvetu. Ne sme se nabijati u vreće, nego je treba pažljivo stavljati u korpe. Suši se u hladu, na promaji, u tankom sloju.NAPOMENA: Majčina dušica nikako se ne sme čupati jer se time biljka uništava.

Šta lečiČaj se koristi u slučaju zapaljenja sluzokože gornjih disajnih puteva, za iskašljavanje, bronhitis, bolje varenje, za poremećaje rada bubrega i bešike, kao i protiv nadutosti i gasova. Preporučuje se i protiv grčeva u želucu i u materici i kod menstrualnih bolova. Majčina dušica povoljno utiče na seksualnu moć muškarca.Spolja se koristi za inhalaciju, masažu ili kao dodatak vodi za kupanje u slučaju zatvorenih disajnih puteva i reumatskih poremećaja.UPOZORENJE: Majčinu dušicu ne smeju da koriste osobe sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i sa komplikacijama na jetri.

ČajSupenu kašiku osušene majčine dušice prelijte sa dva dl ključale vode i ostavite poklopljeno pola sata. Zatim procedite i pijte tri do četiri šolje na dan.pažnjA: Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, pa tako pripremljen čaj nema lekovita svojstva. Čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke takođe nema lekovita svojstva.RakijaU litar jake rakije, najbolje komovice ili lozovače, dodaje se 200 g suvih ili 100 g svežih cvetova. Ostavi se da odstoji 30 dana, procedi se i koristi za masiranje bolnih mesta na telu. Rakija se može i piti - po pola kašike ujutru na prazan stomak, za bolju potenciju.Ulje od majčine dušiceSvežim nabranim cvastima rastresito napunite bocu do ispod grlića i prelijte ih hladno ceđenim maslinovim uljem da nivo ulja bude viši za dva prsta od cvetova. Ostaviti 14 dana na suncu ili nekom drugom toplom mestu.Losion protiv perutiU litar hladne vode staviti po 20 g ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Mešavinu ostaviti da odstoji tri sata, pa je zatim zagrejati do 80 stepeni, procediti kroz čistu gazu, sipati u flašu i dobro zatvoriti. Ovaj losion za kosu koristiti jednom dnevno za masažu korena kose. Spoj ovih biljaka uništava mikrobe koji napadaju kožu glave i izazivaju perutanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track