MENSTRUALNA ČAŠICA: Novo rešenje za one dane u mesecu
Foto: Profimedia

INOVACIJE

MENSTRUALNA ČAŠICA: Novo rešenje za one dane u mesecu

Život -
Novo otkriće koje će iznenaditi žene

U zadnjih nekoliko godina pojavio se proizvod namenjen ženama koji nosi naziv menstralna čašića ili "mooncup". Iako stručnjaci kažu da je ovo možda i bolji izbor od uobičajenih higijenskih uložaka i tampona, vrlo mali broj žena se usudio da isproba.

Šta je menstrualna čašica?

Reč je o posudici koja ima oblik zvona, a napravljena je najčešće od silikona ili sličnih materija koji ne sadrže lateks. Menstrualna čašića stavlja se u vaginu na početku menstruacije kako bi sakupljala krv. Sadržaj se prazni svakih pet do osam sati, posudica se potom opere, a onda se stavi u vaginu. Neke žene sadržaj menstrualnih čašića prazniće češće, zavisno od jačine krvarenja. Neke vrste menstrualnih čašica mogu se koristiti više puta, i tokom narednih ciklusa, dok su neke namenjene jednokratnoj upotrebi.

Kome je namenjeno?

Menstrualnu čašicu koriste žene, ali na različite načine. Naime, izrađuje se u dve veličine. Jedna je namenjena ženama mlađim od 30 godina i koje nisu rađale, dok su druge namenjene ženama koje su rađale ili su starije od 30 godina.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Postoje li nus pojave?

Menstrualnu čašicu prilično je jednostavno koristiti, a i ugodno je jer se stapa sa vaginalnim zidovima, pa žena i ne oseća prisutnost stranog tela. Ne smeta pri svaokdnevnim aktivnostima a uz nju se možete baviti i svim vratama sporta, uključujući i vodene spotove. Menstrualna čašica ne izaziva iritacije, ali osobe koje nisu još stupile u seksualne odnose ne bi je trebale koristiti dok se ne konsultuju sa ginekologom.

Kako se održava?

Održavanje menstrualne čašice prilično je jednostavno. Čisti se uz pomoć vode i sapuna, a vrlo je važno da je dobro isperete kako ostaci sapuna ne bi poremetiti ravnotežu materice. Nije loša ideja sterilizovati menstrualnu čašicu pre prvog korišćenja. Pustite je da se prokuva u vodi, ne duže od sedam minuta. Tada je higijenski sigurna za korišćenje.

Da li je čašica bolja od tampona i uložaka?

Mnogi su na ovo odgovorili potvrdno, uključujući i žene koje ih koriste.U poređenju sa ulošcima, čašica je bolja jer su manje šanse za razvoj bakterija. Ulošći su idealna podloga za širenje bakterija jer su vlažni i topli. Menstrualne čašice bolje su i od tampona jer ne suše i ne nadražuju vaginu, ali ni ne ostavljaju vlakna. Tamponi mogu da utiču na razne hemijske procese koje se ženama dešavaju u "onim" danima, dok se kod čašica to ne događa. Pre nego što se odlučite na korišćenje menstrualnih čašica, svakako se posavetujte sa svojim ginekologom koji će vam dati sve detaljne informacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja