METODA PODMLAĐIVANJA: Kako do bebe kad jajnici otkažu
Foto: Shutterstock

Podmlađivanje ovarijuma

METODA PODMLAĐIVANJA: Kako do bebe kad jajnici otkažu

Život -
Metoda koja se naziva rejuvenacija još nema široku primenu, ali daje veliki podstrek ženama kojima se jajne ćelije ne stvaraju u dovoljnom broju ili im nisu odgovarajućeg kvaliteta

Jedan od najvećih problema s kojima žena koja želi da jednog dana postane majka može da se suoči tokom života jeste da ne može da ostane u drugom stanju. Razloga za to je, nažalost, mnogo. Ima onih koji se rešavaju lakše i nakon kojih je moguće zatrudneti, ali i komplikacija koje zahtevaju lečenje, iznurujuće terapije, menjanje načina života i niz drugih teškoća. Kao poseban problem koji može da zadesi žene jeste slabljenje funkcije jajnika, čiji je rezultat nemogućnost stvaranja zdravih jajnih ćelija, a samim tim i začeća. Ono što posebno u tim slučajevima zabrinjava jeste činjenica da se ženama s tim problemom smanjuju šanse da se podvrgnu metodi vantelesne oplodnje.Kako bi se stalo na put teškoćama sa smanjenom funkcijom jajnika u medicini je počela da se primenjuje tehnika njihovog podmlađivanja, koja može dati odlične rezultate i pripadnicama nežnijeg pola omogućiti da jednog dana na svet donesu svoje mališane.Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije (KCS), objasnio je za Dr Kurir o kakvoj je metodi reč i kad se ona i gde može primenjivati.

- Podmlađivanje organa i celokupnog organizma, takozvana antiejdžing terapija, trend je svuda u svetu, pa i kod nas. U većini slučajeva ona se odnosi na poboljšanje estetike, tj. naše spoljašnjosti, mada se sve više radi i na pomlađivanju unutrašnjih tkiva i organa. Podmlađivanje se radi na različite načine, a jedan od njih je i primena matičnih ćelija, koja je u svetu tako daleko otišla da već očekujemo i stvaranje novih jajnih ćelija od takozvanih stem ili matičnih ćelija. Svaki činilac koji dovodi do očuvanja ili poboljšanja reproduktivnog zdravlja žene, ali i muškarca, i uticanja na natalitet jedne zemlje i nacije jeste više nego dobrodošao u što široj primeni - naglasio je sagovornik Dr Kurira.Prema njegovim rečima, nova metoda podmlađivanja jajnika ili rejuvenacija koristi se kod žena sa smanjenom ovarijalnom rezervom, tj. smanjenim kvalitetom jajnih ćelija, a radi što lakšeg ostajanja u drugom stanju.- Taj postupak podrazumeva ubrizgavanje faktora rasta dobijenih iz krvi žene direktno u jajnike. Metoda još nema široku primenu i jedan je od pokušaja da se prevaziđu problemi u vezi sa aspektom vantelesne oplodnje, da se poveća njen uspeh u smislu većeg broja beba rođenih na taj način. To je svakako ohrabrujuće kad su u pitanju reproduktivna stremljenja - istakao je dr Stefanović.Inače, prevremeno popuštanje funkcije jajnika može biti uzrokovano naslednim, imunološkim, infektivnim i drugim faktorima.

Ograničenja NEOPHODNA DETALJNA DIJAGNOSTIKA I ISPITIVANJAPre postupka podmlađivanja jajnika neophodno je sprovesti detaljna ispitivanja, kao i kompletnu dijagnostiku jajnika.- To su veoma osetljivi organi, čije nas ponašanje često može iznenaditi u pozitivnom smislu, kao kad se, na primer, jave ovulatorni ciklusi u starijem životnom dobu, ali i neprijatno, recimo u situacijama kad se jave tumori - rekao je dr Aleksandar Stefanović i dodao da svaku metodu koja ne može da škodi, a može da pomogne treba pozdraviti.

Tri faze metodeSPROVODI SE U OPŠTOJ ILI LOKALNOJ ANESTEZIJI1. Najpre se pacijentkinji vadi adekvatna količina krvi, a koliko će biti izvađeno, zavisi od konstitucije žene, stanja u kom se jajnici nalaze, kliničke slike i prognoze2. U laboratorijskim uslovima primenjuje se složena tehnologija kako bi se iz krvi pacijentkinje izdvojile odgovarajuće ćelije koje se pripremaju i aktiviraju za dalji deo postupka3. Aktivna supstanca dobijena iz krvi žene vraća se u tkivo jajnika, van krvnih sudova. Ta intervencija se radi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa, u periodu od drugog do četvrtog dana krvarenja. Obavlja se pod kontrolom ultrazvuka, a može se raditi u opštoj ili lokalnoj anesteziji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track