ISPRAVKA! KOKOSOVO ULJE NE LEČI RAK ZA 48 SATI, ČISTA PSEUDONAUKA!
Foto: Shutter

ISPRAVKA! KOKOSOVO ULJE NE LEČI RAK ZA 48 SATI, ČISTA PSEUDONAUKA!

Život -

Naš portal je 23.10.2014 godine preneo tekst o studiju uticaja kokosovog ulja na lečenje raka, i tada izneo potpuno netačnu tvrdnju da ovo ulje može da ubije ćelije raka za 48 sati, što je potpuno lažna informacija i pseudonauka, na šta je ukazala analiza sajta Raskrinkavanje.ba.

Ovde se govorili o sastojku kokosovog ulja - laurinskoj kiselini, ali je širenje lažnih informacija i pseudonauka tvrdnja da je ova kiselina zaslužna za uništenje 93 odsto ćelija raka debelog creva, stoga se izvinjavamo čitaocima na širenju ove informacije.

Naime, kako piše raskrinkavanje.ba u svojoj analizi, nalazi studije u kojoj je testiran efekat laurinske kiseline – sastojka kokosovog ulja – na ćelije raka debelog creva pogrešno se tumače kao “dokaz” da je kokosovo ulje lek.

Onkolog Necy Juat, član Društva medicinske onkologije s Filipina, govorio je za VERA Files, koji je analizirao ove tvrdnje, naglasivši da je potencijalni efekat laurinske kiseline na ćelije raka debelog crijeva “anegdotalan” i ne bi trebao biti razmatran kao alternativa medicinskom tretmanu.

Stoga tekstovi koji godinama kruže našim medijima, i predstavljaju kokosovo ulje kao alternativu medicinskom lećenje, su zapravo širenje pseudonauke i mogu biti opasni.

Netačna je potpuno tvrdnja da kokosovo ulje "može da ubije 93 odsto raka", i svi slični navodi i tekstovi su čista pseudonauka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track