ODLUČILI STE DA PRESTANETE DA JEDETE MESO? Ovo je 5 stvari koje će vam se dogoditi!
Foto: Profimedia

Meso ili ne, pitanje je sad

ODLUČILI STE DA PRESTANETE DA JEDETE MESO? Ovo je 5 stvari koje će vam se dogoditi!

Život -
Osim što sprečava mnoge bolesti, prelazak na vegetarijansku ishranu za posledicu će imati gubitak od najmanje četiri kilograma telesne težine

Svako ko je pogledao dokumentarac "Suprize Me" barem na trenutak je pomislio kako bi mogao da se odrekne mesa u svojoj ishrani.Ali onda vas je sigurno ta misao i brzo napustila kada ste pomislili na sočni biftek ili hamburger. Ako ste se ipak odlučili da izbacite meso iz svoje ishrane, ovo je 5 stvari koje će vam se dogoditi.1. Mogli biste da izgubite po koji kilogramUtiče li uopšte i na koji način izbacivanje mesa iz ishrane? Pitanje je na koje je odgovor potražio Nil Barnard, profesor medicine na Univerzitetu Džordž Vašington. Barnard je analizirao klinička istraživanja uticaja vegetarijanske ishrane na mršavljenje i rezimirao ih u zaključak: Osim što sprečava mnoge bolesti, prelazak na vegetarijansku ishranu za posledicu će imati gubitak od najmanje četiri kilograma telesne težine.

2. Možete se zaštiti od srčanih oboljenjaNekoliko velikih studija u kojima je učestvovalo više od 76.000 muškaraca i žena pokazalo je da je kod vegetarijanaca 24 odsto manji rizik od bolesti srca, uzrokovane sužavanjem ili potpunim zatvaranjem koronarnih arterija u odnosu na "mesojede". Bolesti srca i krvnih sudova najčešći su uzrok smrti, a među njima, na prvom mestu je ishemijska bolest srca."Vegetarijanska ishrana, dokazano je, ima i protuupalni učinak, tvrdi Emili Bejli, nutricionistkinja i stručnjak za sportsku prehranu i poremećaje hranjenja u Sent Luisu.3. Možete da izgubite ukusIstraživanje sprovedeno na japanskom Univerzitetu Tokušimau pokazalo je da je za čulo ukusa zaslužan i cink, a njega u organizam unosimo najčešće konzumacijom mesa. Smanjenim količinama cinka, gubi se i ukus. Grašak, orašasti plodovi, cele žitarice i mlečni proizvodi takođe sadrže cink, ali fitinska kiselina koja se nalazi u tim namirnicama može da ometa apsorpciju cinka. Zbog toga se vegetarijancima često preporučuju dodaci ishrani kako bi nadomestili cink čija je preporučena dnevna doza za žene 8 miligrama, a za muškarce najmanje 12.

4. Mišići se duže oporavljajuProteini su vrlo važni za mišiće, a razlika između životinjskih i biljnih proteina je u tome da će biljnim proteinima trebati više vremena da "oporave mišić". Zato se sportistima vegetarijancima preporučuje da nakon telesnih aktivnosti svakako uzimaju proteine u napicima jer će se na taj način brže apsorbirati.

5. Možda će vam biti potrebni dodaci prehraniOsobe na vegetarijanskoj ishrabi mogu da "zarade" i manjak gvožđa, kalcijuma i vitamina B12. Da bi to nadoknadili možda će biti potrebno uzimati dodatke prehrane kako bi ispunili preporučene dnevne doze.

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track