Ove namirnice ne treba da kombinujete
Foto: Shutterstock

Ako želite da smršate...

Ove namirnice ne treba da kombinujete

Život -
Evo nekoliko uobičajenih grešaka u ishrani koje usporavaju varenje.

Ovaj članak je preuzet sa sajta Men's Health.Čini vam se da je pirinač odličan prilog uz određenu ribu? Niste u pravu. Zbog toga vam predstavljamo nekoliko pravila za kombincaiju namirnica koja će vam poboljšati varenje i opšte zdravlje.1. Ne jedite proteine i skrob zajedno. Izbegavajte unos prostih ugljenih hidrata i proteina u jednom obroku. Hleb, pirinač i žitarice ne bi trebalo jesti u kombinaciji sa ribom, jajima, mesom, mlečnim proizvodima ili tofuom. Ovo su najgore moguće kombinacije namirnica. Vašem telu je potrebna alkalna osnova za varenje skroba i kisela osnova za varenhje proteina.Kada enzimi počnu da vare skrob, prisustvo alkalnih enzima usporava varenje proteina. Zbog toga se možete osetiti nadutost. Proteini i skrob se odlično slažu sa lisnatim zelenim povrćem, pa izbegavajte da ih jedete zajedno.2. Proteine jedite samo s povrćem.3. Skrobne namirnice poput pirinča, hleba, krompira, paste i peciva jedite samo s povrćem.4. Voće bi trebalo da jedete dva sata pre ili posle obroka. Ono se brzo vari, pa dok dođe do vašeg želuca već je počelo da se razgrađuje. Ako se kombinuje s drugim namirnicama, može da počne da se fermentiše pre nego što se svari.5. Lubenice i dinje nemojte kombinovati s drugim namirnicama. Lubenice i dinje se vare mnogo brže od drugih namirnica, pa ih ne treba kombinovati čak ni s drugim voćem.6. Ne mešajte skrob i šećer. Kolačići mogu biti veoma privlačni i nekad je zaista teško da im odolite, ali oni loše utiču na sistem za varenje. Kada se u ustima izmešaju šećer i skrob, zaustavlja se lučenje enzima koji rastvara skrob pa se one teže vari. Šećer se fermentiše u stomaku pa se tako stvara kisela sredina čime se dodatno usporava varenje skroba.7. Mleko ne kombinujte s drugim namirnicama. Pasterizacijom se uništavaju enzimi koji olakšavaju njegovo varenje. Mleko počne da se zgrušava kad dospe do želuca i usporava varenje druge hrane. Zbog toga ga konzumirajte bez drugih namirnica, a možete i napraviti domaće bademovo mleko.8. Izbegavajte slatkiše. Uzimanjem slatkih, skrobnih namirnica ili voća nakon obroka ometate varenje ugljenih hidrata ili proteina koji se već nalaze u stomaku. Zbog toga odolite iskušenju da nakon obilnog obroka uzmete desert. Sačekajte bar dva sata nakon obroka i onda se poslužite neodoljivim poslasticama.SA SAJTA MEN'S HEALTH PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Ovo su parfemi koje žene neverovatno uzbuđujuDizanje tegova - bez tegovaZaista želite da je "smuvate"? Izbegnite ove tri greškeEliminišite neprijatan zadah na prirodan načinDžon Sina: Snaga + tehnika = nezaustavljivost (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track