PAZITE KAKO KOMBINUJETE LEKOVE: Nepravilna upotreba može biti opasna
Foto: Shutterstock

Oprez

PAZITE KAKO KOMBINUJETE LEKOVE: Nepravilna upotreba može biti opasna

Život -
Istovremena primena više lekova ponekad može dovesti do neželjenih uzajamnih delovanja, što smanjuje uspeh lečenja i može dovesti do nuspojava

U nedostatku vremena, poslednjih godina skloni smo da terapiju prepisujemo sami sebi, bez odlaska kod lekara. Međutim, nepravilna upotreba medikamenata može biti veoma opasna po zdravlje.

Naime, zbog konzumiranja određene hrane ili kod primene još nekog leka, preparat koji sami sebi propisujemo može da pojača ili umanji očekivanu efikasnost. Drugim rečima, istovremena primena više lekova ponekad može dovesti do neželjenih uzajamnih delovanja, što smanjuje uspeh lečenja i može dovesti do nuspojava. Prema tome, mnoge zablude vezane su za način uzimanja lekova. Šta je od toga istina, a šta zabluda?

Istovremeno uzimanje više medikamenataNeki lekovi jednostavno ne idu jedni s drugima jer nepodudarnost lekova uglavnom smeta organizmu i može doći do različitih nuspojava. Posebno treba obratiti pažnju na antibiotike, jer ih ne treba piti uporedo sa tabletama za obaranje temperature, pilulama za spavanje i antihistaminicima, odnosno sredstvima protiv alergije.

Lekovi podjednako deluju na svePoznato je da jedan lek drugačije deluje na decu, stare ili trudnice. Štaviše, lekovito dejstvo pojedinih lekova kao što su "eritromicin" ili "dijazepam" slabije je kod žena, nego kod muškaraca, a "anaprilina" i "tezapama" obrnuto.Pre gutanja, tabletu treba sažvakatiObične tablete zaista nije loše malo izdrobiti, ali nikako ne treba žvakati tablete koje su pokrivene specijalnim omotačem, jer one u tom slučaju neće biti delotvorne, a postoji i opasnost od neželjenih reakcija. Na primer, mogu da oštete sluzokožu želuca i stvore ozbiljne probleme. U takve lekove spadaju brufen, ibuprofen, voltaren, indometacin...Lekove je najbolje piti sa vodomSvi lekovi se uzimaju sa dosta tečnosti, ali nije svejedno koje. Eritromicin je najbolje piti sa baznom mineralnom vodom ili mlekom, dok je, na primer, kafetin najbolje uzimati sa kiselim sokovima. Preparati kalcijuma i eritromicin ne smeju se uzimati sa kiselim sokovima. Aspirin je najbolje piti sa mineralnom vodom baznog sadržaja.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track