Profesor Ivan Stanković tvrdi: Aditiv karagenan nije opasan po zdravlje
Foto: Shutterstock

Naučno

Profesor Ivan Stanković tvrdi: Aditiv karagenan nije opasan po zdravlje

Život -
Nalazi se u sladoledu i mlečnim i mesnim proizvodima, ne izaziva rak i spada u prvu grupu najbezbednijih dodataka hrani, objašnjava stručnjak

BEOGRAD - Kada je reč o aditivima, a posebno o karagenanu E407, nema razloga za paniku i senzacije, a priče da truje ljude i izaziva kancer nisu istinite - kaže za Kurir profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković.Aditivi su sastojci hrane koji su najbolje regulisani i dodaju se iz tehnoloških razloga pod određenim propisanim uslovima, a svi aditivi u EU su pod strogom kontrolom. Karagenan je ne samo dozvoljen u EU i Srbiji već spada u prvu grupu najbezbednijih aditiva.- Za karagen nije određen prihvatljiv dnevni unos i spada u prvu grupu najbezbednijih aditiva. Koristi se kao zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator i sredstvo za glaziranje u velikom broju namirnica kao što su sladoled i drugi smrznuti deserti, konditorski, voćni, mlečni, mesni, dijetetski proizvodi i dodaci ishrani - objašnjava Stanković, koji je više od 15 godina član ekspertskih tela za međunarodnu procenu rizika za prehrambene aditive.Međunarodna agencija za ispitivanje kancera (IARC) donela je zaključak da karagenan nije kancerogen, a najnovije studije pokazuju da je bezbedan za odojčad i najosetljiviju populaciju.- Nema razloga za strah od oznake E 407 jer E označava da je aditiv odobren za korišćenje u EU. Ovi brojevi su uvedeni iz praktičnih razloga kako bi se dugačka imena aditiva lakše predstavila na deklaracijama - kaže profesor Stanković.(J.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track