PSI SPASAVAJU EPILEPTIČARE: Moja kuca 15 minuta ranije oseti da mi preti napad i ja se pripremim

Promene život obolelima

PSI SPASAVAJU EPILEPTIČARE: Moja kuca 15 minuta ranije oseti da mi preti napad i ja se pripremim

Život -
Posebno izdresirani psi mogu prepoznati simptome uoči epileptičkog napada i upozoriti obolelog i njegovu okolinu

Specijalno izdresirani psi spas su za teško obolelel od epilepsije. Mnogobrojni primeri obolelih svedoče da im upravo psi pomažu da lakše podnose tešku bolest s kojom moraju da žive.

Jedan od primera je i pacijentkinja koja je za televiziju TLC rekla da joj se život potpuno promenio kada je dobila zlatnog retrivera. Do tada je bila u invalidskim kolicima jel je bila nemoćna i potpuno slaba zbog čestih napada. Napad je dobila i u trenutku kada je trebalo da izabere između dva psa. Kada je dobila napad, pas koji je treniran nije joj prišao, već drugi pas koji je bio tu i koji je osetio šta joj se dešava i prišao joj dok je ležala i stavio glavu na grudi. Drugi put je osetio je 15 minuta ranije da će doživeti napad. To joj je veliko olakšanje jer je pas upozoru 15 do 45 minuta da joj se sprema napad, tako da sada može da se spremi i zatraži pomoć na vreme.

I Hana Bejker od šeste godine boluje od epilepsije, posledice dobroćudnog tumora na mozgu. Devojka svakodnevno doživi i po 80 epileptičkih napada koji su praćeni gubljenjem svesti. Njena pudlica Milo oseća približavanje epileptičkog napada koji preti njenoj gazdarici i uspeva da je upozori na to deset minuta pre njegovog početka. Pas, koji je prošao obuku u dobrotvornoj organizaciji “Support Dogs”, osposobljen je da oseti približavanje napada na osnovu promene boje kože i veličine zenica.

Ukočen pogled životinje je preventivan signal za bolesnicu i pruža joj dovoljno vremena da se pripremi i zauzme maksimalno bezopasan položaj, da sedne za sto i leđa okrene prema zidu. Zahvaljujući pomoći pudlice, Hani je omogućeno da vodi relativno samostalan život, jer u pratnji svog psa-čuvara može bez bojazni da izađe na ulicu, ili ide u bioskop.

Malo ljudi zna da osobama koje pate od epilepsije mogu pomoći posebno izdresirani terapijski psi. Naime, psi tokom dresure nauče da prepoznaju simptome uoči epileptičkog napada i alarmiraju obolelog i njegovu okolinu lavežom, lizanjem i skakanjem, što može da osigura pravovremenu i primerenu reakciju. Psi u čak 85 odsto slučajeva uspeju da prepoznaju simptome, a tajna u tome je pre svega u dobroj dresuri. Ovi psi mnogim obolelima su nada za kvalitetniji način života, kao i spasioci jer svaki epileptični napad može da bude koban.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track