RODITELJI, OPREZ: Šećeri su neprijatelj
Foto: Thinkstock

ishrana mališana od prvih dana utiče na njihovu budućnost

RODITELJI, OPREZ: Šećeri su neprijatelj

Život -
Pojedine namirnice mogu imati veoma negativan uticaj na zdravlje dece, a u njihovim najranijim danima trebalo bi izbegavati i kravlje mleko, tvrde stručnjaci

Izbalansirana ishrana u najranijim danima detetovog života presudna je za njegov fizički i mentalni razvoj. Zbog toga je važno da roditelji vode računa o izboru namirnica za mališane, kao i o tome kad im se koja vrsta hrane može davati i u kojoj količini. Stručnjaci ističu da njihov organizam nije dovoljno razvijen da obradi baš sve, jer im gastrointestinalni trakt nije kao kod odraslih, a posebno opasni za njih su šećeri. Zato, mame i tate, birajte pre voće i povrće za svoju decu, ali vodite računa i o tome kad im nešto uvodite u ishranu.Na početku života deca rastu izuzetno brzo - u prvoj godini brže nego što će rasti ikada, a u trećoj godini i dalje svakog dana dobijaju oko osam kilograma telesne mase. To je jedan od razloga što je važno voditi računa o njihovoj ishrani. Treba naglasiti da je telu deteta koje se razvija potrebno do šest puta više hranljivih materija po kilogramu telesne mase nego odraslima. Međutim, želudac tek prohodalog deteta je pet puta manji nego kod odrasle osobe. Zato svaki njegov obrok mora da sadrži odgovarajuće količine neophodnih hranljivih materija.Važno je da se deca naviknu da jedu odgovarajuće količine hrane, pre svega voća i povrća i malo šećera. Takođe, detetu ne treba davati ni previše proteina, pa bi posle dojenja trebalo izbegavati kravlje mleko. Za dete koje je tek prohodalo pre se preporučuje mlečna formula. Pojedine njihove vrste pripremljene su za decu koja su tek prohodala i sadrže odgovarajuće količine masnih kiselina omega-3 DHA i omega-6 AA. One doprinose zdravlju mozga, a obezbeđuju i jačanje imuniteta. Pokazalo se da su deca koja su na mlečnim formulama manje podložna infekcijama.

Gvožđe presudno za razvoj mozgaGvožđe je presudno za mozak koji se razvija jer mu obezbeđuje kiseonik za rast i rad. Kod deteta koje ne dobija dovoljno tog elementa može se javiti anemija, što dalje dovodi do slabljenja pažnje ili problema s pamćenjem. Kravlje mleko ne sadrži dovoljno gvožđa, za razliku od mlečnih formula, koje obiluju i jodom i vitaminom D, potrebnim za zdrav razvoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track