ŠOKANTNE ČINJENICE O HRANI KOJE NISTE ZNALI: Zbog ovoga više nećete želeti da jedete
Foto: Profimedia

Pazite šta unosite u sebe

ŠOKANTNE ČINJENICE O HRANI KOJE NISTE ZNALI: Zbog ovoga više nećete želeti da jedete

Život -
Jedna od najtežih stvari kod zdrave ishrane je to što ponekada i ne znamo šta se nalazi u hrani, taman kad pomislimo da smo pronašli zdravu užinu ispostavilo se da nema ništa gore od toga

I ako mnoge stvari ne želimo da čujemo (pogotovo kad smo gladni) najbolja stvar jeste da sami uradite istraživanje. Definitivno je lakše kada jednostavno ne obraćamo pažnju na činjenice o ishrani, ali poznajući istinu o hrani koju jedemo je korak napred ka zdravijem životu.

Za ove namirnice smo mislili da su zdrave, ali nećete verovati šta je odmah ispod površine.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Pečeno pile

Ako mislite da je pečeno pile zdravija opcija od pržene puletine, razmislite još jednom. Samo jedan batak sadrži istu količinu masti kao kašika sladoleda.

2. Torta od šargarepe

Torta od šargarepe može da zvuči zdravo, ali sledeću put uzmite samo pola parčeta. Neki kolači imaju i po 660 kalorija po parčetu - to je kao da ste pojeli 14 parčića slanine!

3. Pavlaka

Ona je zapravo prepuna zasićenih masti. Pojedine marke u 3 kašike imaju 8.5 grama zasičenih masti što je gotovo polovina od vašeg dnevnoh preporučenog unosa.

4. Suši

Problem sa sušijem je taj što pirinač koji ide uz njega se obično obrađuje (znači da mu se oduzimaju obrađeni ugljeni hidrati). Suši takođe sadrži puno soli i sadrži minimalnu količinu ribe.

5. Soja sos

Soja sos je tako ukusan...ali samo zbog sadržaja soli. Samo malo da prelijete preko jela i već ste uneli 38% maksimalno preporučenog dnevnog unosa soli.

6. Suve brusnice

Ova "hranljiva" užina zapravo stiže sa tonom šećera - jedna šaka suvih brusnica je kao pola šolje šećera.

foto shutterstock
foto shutterstock

7. Hleb iz pekare

Istraživanja su pokazala da je hleb iz pekare zapravo manje zdrav nego što je nekada bio i da je bolji upakovani hleb iz velikih marketa koji čak ima i veći procenat natrijuma.

foto shutterstock
foto shutterstock

8. Supa

Čovek bi pomislio da supe iz kesice sadrže više soli, ali u stvarnosti to su sveže supe o kojima treba da brinete.

profimedia
profimedia

9. Slatkiši od žitarica

Neki slatkiši od žitarica sadrže više masti i kalorija nego jedna čokoladica, sa 11.6 grama masti i 217 kalorija - to je više masti nego parče pice.

10. Pesto

Vegetarijanci čuvajte se ove ukusne paste. To je obično sir od enzima uzetih iz životinjskih stomaka.

shutter
shutter

11. Brza hrana

Čak i ako ne jedete brzu hranu često, ipak vredi napomenuti nutritivne vrednosti hamburgera, pomfrita i šejka: 83 grama masti, 5,5 grama soli, 33 grama zasićenih masti, 115 grama šećera i 1900 kalorija! Au...

AP
AP

12. Sendviči

Nemojte da pomislite da ste uneli količinu povrća samo zato što ste zelenu salatu i paradajz ubacili u sendvič.To je jedva 1/4 preporučenog povrća.

13. Prašak za pecivo

Možda izgleda kao nevini sastojak, ali u stvarnosti sadrži natrijum koji podiže krvi pritisak.

shutter
shutter

14. Med

Ovo možda deluje kao šok, ali med zapravo ima više kalorija od običnog šećera. Mala kašika meda ima 25 kalorija, dok ista količina šećera ima 16 kalorija.

profimedia
profimedia

15. Kokosovo mleko

Samo 1/4 konzerve kokosovog mleka je 3/4 vašeg dnevnog unosa zasićenih masti. Plus, ima isti broj kalorija kao cela čokolada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track