SPREČITE GRIP: Ovih 5 namirnica nemojte nikako konzumirati!

Ostanite zdravi

SPREČITE GRIP: Ovih 5 namirnica nemojte nikako konzumirati!

Život -
Ako nećete da se razbolite od gripa ove zime, a ne želite da primite vakcinu, ovi saveti vam mogu pomoći da na prirodan način izbegnete virus i ostanete zdravi tokom hladnog perioda

Ako nećete da se razbolite od gripa ove zime, a ne želite da primite vakcinu, ovi saveti vam mogu pomoći da na prirodan način izbegnete virus i ostanete zdravi tokom hladnog perioda.

Od gripa i prehlade možete se zaštititi samo ishranom. Ako se hranite zdravo, ojačaćete svoj imunitet i pomoći organizmu da se odbrani od virusa i bakterijskih infekcija.

Donosimo vam savete nutricionista, kako da ostanete zdravi, odnosno, obratite pažnju na namirnice koje bi trebalo izbegavati:

ŠećerNutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u zimskom periodu, jer ova namirnica ima nula odsto hranjivih materija. Samo se povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenjim i zimskim mesecima stručnjaci savetuju ograničen unos ove namirnice.zbegavajte precesuiranu hrane s većim procentom rafinisanog šećera poput slatkiša i gaziranih pića. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje hrane koja će stabilizovati nivo šećera u organizmu poput integralnog pirinča, leblebija i sočiva, i tako ojačati imunitet.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

Prosti šećeriŠećer se krije i u prostim ugljenim hidratima poput kornfleksa i belog hleba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija prostih ugljenih hidrata, naime, u telu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za telo kao i beli šećer. Umesto toga birajte žitarice kao što su zob i ječam, ako je moguće u kombinaciji sa organskim mlekom od badema, naseckanim bananama i malo cimeta.Industrijski šećer i prerađevine koje se u telu brzo pretvaraju u glukozu oslabiće imunitet i vas izložiti sezonskim bolestima.

Masna i pržena hranaMnogo je razloga za izbegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina kao što je prženo meso i krompirići. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava nivo krvnog pritiska i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet organizma.Nutricionisti napominju da je izbor hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge spoljne faktore. Zato savetuju umerenost i da povremeno crveno meso zamenite zdravijim proteinima poput pasulja i drugih mahunarki.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

AlkoholNe morate se odreći čaše crnog vina uz večeru, ali bi svakako trebalo pripaziti na količinu alkohola koju unosite u organizam. Neki će reći da alkohol efikasno greje organizam pa se zato nameće kao logično rešenje tokom hladnog vremena.Ali, brojne studije pokazale su da preterano uživanje u alkoholu oslabljuje imunitet i tako vas izlaže raznim sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će biti štetne.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Mlečni proizvodiI mlečni proizvodi su puni skrivenih šećera, pa se preporučuje umereno uzimanje ovih namirnica tokom hladnog perioda. Američki naučnici povezali su konzumiranje mleka, jogurta i sira s problemima u organima za disanje. Tačnije, lekari su otkrili da kravlje mleko može sekret (šlajm) u plućima i grlu učiniti gušćim i tako usporiti oporavak od bolesti. Umesto toga pijte zdravije alternative, poput pirinčanog mleka, ili organske tečnosti od badema.

Foto Rojters
Foto Rojters

(PortalOko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track