Šta zdravlje zuba govori o njegovoj muškosti?
Foto: Shuterstock

Istraživanje

Šta zdravlje zuba govori o njegovoj muškosti?

Život -
Bolest može rezultirati hroničnom upalom koja može oštetiti muškarčev endotel, tanki sloj ćelija koji se nalazi u kardiovaskularnom sastavu čija je uloga smanjenje turbulencije protoka krvi, uključujući i deo u penisu

Naučnici sa Tajvana otkrili su povezanost između erektivne disfunkcije i paradentoze, bolesti zubnog mesa.

Istraživanje je dokazalo da je čak 80 odsto ispitanika s erektivnom disfunkcijom imalo i paradentozu, najčešću bolest usne šupljine posle karijesa.

Kako paradentoza utiče na erektivnu disfunkciju? Kod paradentoze zubno meso povlači se sa zuba stvarajući duboke “džepiće” u kojima se nakupljaju bakterije i šire se na kost koja okružuje zub.

Bolest može rezultirati hroničnom upalom koja može oštetiti muškarčev endotel, tanki sloj ćelija koji se nalazi u kardiovaskularnom sastavu čija je uloga smanjenje turbulencije protoka krvi, uključujući i deo u penisu.

Posledica toga može biti nepravilan protok krvi, odnosno nemogućnost doživljavanja erekcije. Ukoliko je paradentoza uznapredovala muškarac će možda trebati da izvadi zub koji je zahvatila upala. Takođe, možda će biti neophodna i operacija zubnog mesa kako bi se smanjili džepići i obnovio deo izgubljene koštane mase.

Ako je bolest otkrivena u ranoj fazi, dovoljno će biti nekoliko puta očistiti džepiće kod stomatologa. Nakon toga, muškarac bi trebao povratiti svoju seksualnu funkciju (osim ako, naravno, uzrok disfunkcije nije nešto drugo).

Paradentoza se može sprečiti čišćenjem kamenca kod stomatologa najmanje svakih šest meseci, pranjem zuba dva minuta dvaput dnevno s pastom koja sadrži fluorid i čišćenjem zubnim koncem jednom dnevno.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Žena Tv Best)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track