Stvari koje moraš da znaš o fiksnim protezama!

Korekcija zuba

Stvari koje moraš da znaš o fiksnim protezama!

Život -
I dok tehničke, medicinske i ostale stručne informacije možeš saznati kod stomatologa i ortodonta, postoje neke stvari koje možda nećeš saznati, a svakako vi trebalo da ih znaš

Odluka o nošenju fiksne proteze za zube nije laka i verovatno te muči stotine pitanja ako razmišljaš o ovakvom načinu korekcije zuba. I dok tehničke, medicinske i ostale stručne informacije možeš saznati kod stomatologa i ortodonta, postoje neke stvari koje možda nećeš saznati, a trebaš ih svakako znati.

Nažalost, biće trenutaka u kojima će te vilica zaboleti iz vedra neba

Obzirom da se u tvojim ustima događa "heavy-metal" parti, naravno da će pomicanje zubiju na njihova predviđena mesta ponekad uzrokovati bol. Ovo se najčešće događa tokom prve nedelje nošenja proteze i onda nakon svakog prilagođavanja koje će svaka tri ili četiri nedelje praviti ortodont. Ne brini zbog toga, do trećeg nameštanja i prilagođavanja proteze nećeš više ni osećati taj pritisak.

Klopanje špageta neće više izgledati ovako:

Morat ćeš da uračunaš dodatnih 10 minuta za svaki obrok svaki put kad sedneš za sto. To je ok, špageti i ostala hrana (osim oraščića i ostalih tvrdih poslastica) i dalje će imati jednako mlja ukus, samo ćeš morati duže žvakati i jesti. Može pomoći rezanje špageta na kraće delove.

"Imam li nešto među zubima?" će ti postati najčešća misao u glavi

Svi znaju da je klopanje mnogo komplikovanije kad imaš protezu. Dobri prijatelji uvek će ti reći ako imaš neki komadić hrane koji je zapeo za žičicu, a ako i dalje brineš o tome hoćeš li se izblamirati svaki put kad se nasmeješ upregni najfrendove još i jače. Neka uvek proveravaju kakav ti je osmeh, posebno nakon ručka ili užine. Pomoći ti može i kamera na tvom telefonu, a možeš u torbici nositi i maleno ogledalce u koje ćeš malo češće gledati i na taj način proveravati je li sve ok.

Dnevna rutina higijene usne šupljine produžiće se i do tri puta

Četkanje zubića mekanim četkicama nakon jela postaće jedini način borbe protiv "aparatić zadaha": mirisa metala koji pomešan s ostacima hrane stvara ne baš bajnu aromu. Čišćenje koncem na dnevnoj bazi također će pomoći ukloniti naslage i očuvati zdravlje desni. Žičice koje spajaju fiksne dijelove aparatića možda će ti malo otežati "flosanje" stoga je bolje koristiti interdentalne četkice. Isperi usta vodicom za osvežavanje bez alkohola i nakon ove rutine ne moraš strahovati za svoj dah i zdravlje zubića.

Gornja usna može ti zapeti za fiksnu protezu

I to najčešće dio usne koji prekriva najistaknutije zube – očnjake. Neka ti usne uvijek budu negovane, namazane nekim balzamom ili melemom – tako će biti glađe i zapinjaće ređe.

Nemoj sakrivati osmeh niti usta dok razgovaraš s nekime – izgledaćeš čudno, a osećati se neugodno

Prihvati da je proteza deo tebe i tvog života sljedećeih nekoliko godina. Videćeš da ne izgledaju upola strašno kao što ti se na početku može činiti, a neće ti stvarati nelagodu jednom kad se privikneš. Stavljanje ruke preko usta zbunit će tvog sugovornika i stvoriti situaciju "slona koji se sakrio iza jagode". Svi će primetiti i znati za tvoj aparatić – nema ga smisla sakrivati.

Uprkos ovim promenama i dalje ćeš moći da poljubiš simpu ili curu/dečka, čak i ako on/a ima fiksnu protezu

Važno je samo da ne žurite jer se onda najčešće dogode nezgode. Samo polako i ne brini o tome da će vam se proteza zapetljati – to je samo urbana legenda.

Uvek možeš da odabereš keramički, prozirni, šareni...

Ove varijante, iako su diskretnije i atraktivnije, svakako su i skuplje pa će zavisi o tvojim roditeljima hoće li ti ih moći priuštiti. Čak i ako to nije slučaj, ne brini – nakon nekog vremena više ga niko neće primećivati. Zvuči nemoguće, ali tako je.

Nikad se nećeš toliko široko i puno smejati kao na dan kad jednom skineš svoju protezu

Dopusti sebi nekoliko sati divljenja sopstvenim zubićima i osmehu u ogledalu, možeš jezikom prelaziti po savršeno ravnim i glatkim zubima na kojima više nema nikakvih smetnji i žvakati Hubba Bubba žvaku. Osećaćeš neobičnu prazninu u ustima, ali već za nekoliko dana uspomena na fiksnu počeće da blede. Ako to ne odradiš u ovim godinama, možda ćeš kao odrasla osoba požaliti zbog toga ili odlučiti u zrelijoj dobi staviti aparatić. U svakom slučaju – čestitaćeš samome/samoj sebi na dobroj odluci jednom kad aparatić skineš i nasmeš se širokim, belim i predivnim osmehom.

(teen385/Dolly)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track