SVE SMO POGREŠNO RADILI: Ovo voće i povrće nikako ne smete da ljuštite!
Foto: Shutter

Kora im je puna vitamina

SVE SMO POGREŠNO RADILI: Ovo voće i povrće nikako ne smete da ljuštite!

Život -
Osim što ćete uštedeti vreme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se ljušćenjem izgubili

Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštedeti vreme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se ljušćenjem izgubili.

KrompirUobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 odsto hranjivih vrednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite.

Patlidžan Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto.

Sveži krastavci Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imunitetajer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprečavaju zatvor.

Foto Rojters
Foto Rojters

Šargarepa Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite. Kavuto kaže: “Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje.”

Jabuke Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. “Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka”, dodaje Kavuto.

Žena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track