Turska klinika Acibadem lider u transplantaciji bubrega

Turska klinika Acibadem lider u transplantaciji bubrega

Život -
Za pacijente sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom postoji samo jedan način da povrate zdravlje – transplantacija bubrega. Turska klinika Acibadem lider je na polju laparaskopske transplantacije koja se svodi na minimalni rez, zanemarljiv rizik od infekcije i brzo vraćanje svakodnevici i poslovnim obavezama.

Acibadem Centri za transplantaciju organa specijalizovani su za transplantacije bubrega, jetre, koštane srži, matičnih ćelija i rožnjače.U dva centra za transplantaciju bubrega, u Istanbulu i Bursi godišnje se obavi više od 300 transplantacija, sa skoro zanemarljivim stepenom komplikacija. Koriste se napredne laparoskopske tehnike tako da je ožiljak od operacije mali, a postoperativni oporavak veoma kratak. Donor je već posle 24 sata u mogućnosti da nastavi oporavak kod kuće. Primalac bubrega zbog postoperativnog praćenja ostaje još sedam dana u bolnici.Na čelu tima Centra za transplantaciju bubrega u Istanbulu je prof. dr Ibrahim Berber, a sam Centar ima nekoliko izuzetnih dostignuća: prva donacija bubrega u Turskoj sa jednim otvorom od donora (kroz rez na pupku) obavljena u Acibademu 2011.; prva donacija od ženskog donora (kroz rez na vagini koji se spolja ne vidi) obavljena 2012. godine, takođe, u Turskoj.Proces transplantacije za međunarodne pacijente se izvodi samo sa živih donora, od rođaka do četvrtog stepena srodnosti (što se potvrđuje sudski overenom dokumentacijom), a izuzetno od prijatelja (što proverava turski etički komitet). Donor mora imati više od 25 godina, važno je da je fizički i psihički zdrav i da ima istu krvnu grupu kao primalac (Rh faktor nije bitan). Predstavništvo Acibadem klinika u Beogradu pacijentima pruža besplatne usluge slanja medicinske dokumentacije i dobijanja mišljenja od lekara svih specijalnosti. Takođe, rezerviše termine lečenja i organizovanja puta - rezervišu se avio karte, transfer sa aerodroma do klinike (ili privatnog smeštaja ukoliko pacijent to želi), a obezbeđen je i prevodilac na srpski jezik tokom lečenja u Istanbulu. Po povratku kući preko predstavništva pacijent ostaje u kontaktu sa lekarima za sve dodatne konsultacije ili praćenje.

Prof. dr Ibrahim Berber je na čelu tima za transplantaciju u Istanbulu
Prof. dr Ibrahim Berber je na čelu tima za transplantaciju u Istanbulu

Najčešća pitanja pacijenata:1.Kako se dijagnostikuje hronična bubrežna insuficijencija? Bubrežna funkcija meri se “klirensima”. Normalne vrednosti klirensa kreatinina kreću se od 90 do 135. Kada su ove vrednosti ispod 10 ml/min, pacijent je u velikom riziku da padne u uremijsku komu, ukoliko mu se odmah ne ukaže pomoć u vidu transplantacije ili dijalize.2. Kako izgleda dijaliza?Tretmani dijalize se sprovode intravenski (hemodijaliza) ili putem stomačne duplje. Ni u jednom slučaju oni ne menjaju funkciju bubrega, već uklanjaju deo štetnih materija iz krvi. Hemodijaliza je komplikovan, četvoročasovni postupak pročišćavanja krvi. Ukoliko pacijenti nisu posvećeni ovom vidu terapije, rizik od smrtnog ishoda iznosi čak 50 odsto na rok od pet godina.3. Dijaliza ili transplantacija?U slučajevima hronične bubrežne insuficijencije dijalizom se obezbeđuju samo minimalni uslovi za preživljavanje. Bolesnik nikada nije dobrog zdravlja, njegova radna sposobnost i kvalitet života su ograničeni. Sa druge strane, posle transplantacije se očekivani životni vek produžava i očekuje se povratak svakodnevnim, porodičnim i poslovnim obavezama.4. Kada je vreme za transplantaciju bubrega?U slučaju hronične bubrežne insuficijencije, najbolje je obaviti transplantaciju pre nego što se javi potreba za dijalizom. U ovoj fazi, transplantacija je uspešnija nego u kasnijim fazama. 5. Zašto se transplantacija u Acibademu vrši laparoskopskom metodom? Laparoskopija ima brojne prednosti, poput manjeg reza, zahvaljujući kome pacijent trpi manje bola i u manjem je riziku od infekcije. Ova metoda daje bolje estetske rezultate i ne iziskuje sečenje mišićnog tkiva, pa se tako pacijenti brže vraćaju poslu i svakodnevici.

Postigli izuzetne rezultate u transplantaciji bubrega
Postigli izuzetne rezultate u transplantaciji bubrega

Više informacija: Predstavništvo Acibadem u Srbiji:MEDICAL PERFECTION Svetozara Markovića 68 011 265 88 62062 82 081 51acibadem.serbia@gmail.comwww.acibadem.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track