Vid se vraća za 10 minuta
Foto: Thinkstock

Operacija dioptrije laserom na VMA

Vid se vraća za 10 minuta

Život -
Nada Savremena metoda lečenja kratkovidosti ili dalekovidosti daje odlične rezultate, ali da bi se podvrgli toj intervenciji, pacijenti moraju biti stariji od 21 godine i imati stabilnu dioptriju najmanje godinu dana

Nošenje naočara i sočiva ponekad je pravi teret, naročito onima koji probleme sa vidom imaju godinama, pa i decenijama. Operacija takozvanim egzajmer laserom najbrži je način otklanjanja dioptrije, a pritom se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje svega pet minuta po oku. Međutim, treba imati u vidu da za tu intervenciju, zbog skupe opreme, treba izdvojiti dosta novca. Naime, cene laserskog skidanja dioptrije u privatnim bolnicama kreću se od 1.100 do 2.000 evra, dok se na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu za tu uslugu plaća od 85.000 dinara (za PRK metodu koja ne koristi „nožice“) do 95.000 dinara (za nešto bržu lasik metodu). Vojni osiguranici jedini su za koje je taj zahvat na VMA potpuno besplatan, a treba napomenuti i da on nije namenjen za osobe mlađe od 21 godine.Pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik Klinike za očne bolesti VMA, istakao je za Dr Kurir da operacija egzajmer laserom predstavlja hirurški metod promene zakrivljenosti rožnjače kojim se menja prelomna moć oka i koriguje postojeća dioptrija.- Mogu se operisati astigmatizam, do plus ili minus četiri dioptrije, kratkovidost do minus 10 i dalekovidost do plus četiri. Uslovi su da su pacijenti stariji od 21 godine i da imaju stabilnu dioptriju najmanje godinu dana. U 21. godini rast oka je završen i stav Klinike za očne bolesti je da se zahvat ne obavlja mlađima - naglasio je dr Vukosavljević.Intervencija je moguća i kod dece, ali samo u određenim slučajevima.- Mališani mogu biti pacijenti kada postoji ogromna razlika između dioptrija jednog i drugog oka. Na primer, kada je na jednom minus 12, a na drugom svega minus dva. Za operaciju ne postoji gornja starosna granica, ali su, na neki način, intervencije rezervisane za populaciju do 50. godine. Ljudi starije starosne dobi trebalo bi da izbegavaju laserski zahvat jer se u šestoj deceniji pojavljuju i neka druga očna oboljenja, poput glaukoma ili katarakte, koje treba operisati - objasnio je sagovornik Dr Kurira.Oni koji imaju strabizam tj. razrookost morali bi pre operacije laserom da se pozabave tim problemom. To znači da bi prethodno trebalo korigovati razrokost, bilo operativno, bilo konzervativno, a potom, ako postoje objektivne mogućnosti i indikacije, korigovati postojeću dioptriju egzajmer laserom.

Bezbolno i lakoNEOPHODNA PRIPREMA I DETALJNI PREGLEDIPriprema za intervenciju jedan je od najvažnijih segmenata procedure skidanja dioptrije.- Priprema podrazumeva precizno objektiviziranje jačine i vrste dioptrije, potom objektivnog sagledavanja svih parametara rožnjače, centralne debljine, zakrivljenosti prednje i zadnje površine, kao i pregleda svih očnih struktura, uključujući i očno dno. Sama hirurška procedura je bezbolna, izvodi se u lokalnoj kapljičnoj anesteziji, traje oko pet minuta po oku, a momenat delovanja lasera na rožnjaču traje, u zavisnosti od visine dioptrije, do 15 sekundi - rekao je dr Vukosavljević.Lekarski tim stručnjaka Klinike za očne bolesti Vojnomedicinske akademije tokom preoperativnog pregleda procenjuje kojom metodom će ukloniti dioptriju pacijentu. Postoje dve metode, lasik i PRK metoda. Posle lasik metode oporavak je veoma brz, dok kod PRK traje malo duže, ali su rezultati jednako dobri.

Procedura se retko ponavljaREZULTATI SU TRAJNI U NAJVEĆEM BROJU SLUČAJEVARezultati intervencije u principu su trajni, naročito kod kratkovidih osoba, onih koje imaju minus dioptriju. U zavisnosti od godina pacijenta, moguće je skidanje dioptrije i za blizinu, ne samo za daljinu. Time se osoba može osloboditi i drugog para naočara, odnosno onih za blizinu - naglasio je dr Vukosavljević.Što je viša dioptrija, veća je verovatnoća da će doći do regresije, odnosno njenog delimičnog vraćanja.- Imali smo nedavno primer pacijentkinje čija je dioptrija bila minus osam. Laserom smo joj obezbedili vid „bez greške“, koji se zadržao oko godinu dana, a potom se pojavio minus 0,75. Ali pacijentkinja je bila srećna i pored toga jer sad ne mora da nosi naočare za čitanje - naglasio je dr Vukosavljević.Najbolji rezultati, prema rečima našeg sagovornika, postižu se kad je dioptrija do minus pet i do plus dva. Pritom, mora se voditi računa i o starosnoj dobi pacijenta, a ako postoji veći stepen regresije, koji baš smeta, procedura može da se ponovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track