(VIDEO) POMOZITE SEBI: Ako previše koristite kompjuter i bole vas šake, ove vežbe će vam pomoći
Foto: Printskrin/Youtube

Bolest kompjuterske šake

(VIDEO) POMOZITE SEBI: Ako previše koristite kompjuter i bole vas šake, ove vežbe će vam pomoći

Život -
Nedostatak odmora tokom rada, loša organizacija rada, hladnoća, nagli rotacijski pokreti, vibracije i psihičko opterećenje poslom pogoduju nastanku bolesti tzv. kompjuterske šake

Jednosatni unos teksta u računar može podrazumevati do 12.000 udaraca prstima o tastaturu, što znači da se tokom radnog dana upotrebi sila od 25 tona.

Poznato je i da četverosatni rad s mišem uzrokuje smanjenje snage stiska šake i opsega pojedinih pokreta u ručnom zglobu od 18 do čak 60 posto, kaže doktorka Ana Bogadi-Šare iz Hrvatskog zavoda za medicinu rada.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zbog svega navedenog, u kanalu ručnog zgloba dolazi od oticanja i zadebljanja, što uzrokuje pritisak na medijalni živac i njegovo oštećenje. Ako izloženost traumama potraje duže, nastaju prvi simptomi zamora, a kasnije i upalne promene usled prenaprezanja. Oštećenja mogu biti izazvana i dugotrajnim pritiskom, posebno u ručnom zglobu, nervnih i vaskularnih struktura pri nepravilnom držanju miša.

Česte su oštećenja i kod nepravilne tehnike kucanja, odnosno ako je pozicija tela, vrata i glave neprilagođena u odnosu na radnu površinu. Nedostatak odmora tokom rada, loša organizacija rada, hladnoća, nagli rotacijski pokreti, vibracije i psihičko opterećenje poslom pogoduju nastanku bolesti tzv. kompjuterske šake.

Uz ovih nekoliko vježbica možete trenutno relaksirati ruku koja vas boli:

http://www.youtube.com/watch?v=Ub0UQpPzttc

(radiosarajevo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track