ZABORAVITE SKUPE PREPARATE: Od ovog ulje kosa će da vam buja!
Foto: Shutterstock

Priručnik za lepotu

ZABORAVITE SKUPE PREPARATE: Od ovog ulje kosa će da vam buja!

Život -
Ako želite da imate guste vlasi i jedru kožu kao žene s Juga, zaboravite na skupe kreme, treba vam samo maslinovo ulje

Čudotvorno drvo, zaštitni znak Mediterana, može da živi vekovima i rađa plodove koji su prava riznica nezasićenih masnih kiselina, antioksidanasa i vitamina. Ulje najboljeg kvaliteta, extra vergine, tj. devičansko, dobija se hladnim ceđenjem plodova u presi brzo nakon branja, jer na taj način ulje sadrži manje zasićenih masnih kiselina nego kad stoji duže.

Od davnina, maslina je predstavljala sveto drvo, a njeno ulje bilo cenjeno kao „tečno zlato“. Stari Egipćani su ulje i lišće koristili za mumificiranje, a u antičkoj Grčkoj za lečenje groznice i povišene temperature. Prema legendi, novoosnovani grad je trebalo da dobije ime po bogu koji narodu pokloni najkorisniji dar. Grci su prihvatili poklon boginje Atine, maslinu, čije „ulje daje svetlost, leči rane, izuzetna je hrana, izvanrednog ukusa i energije“ i po njoj je grad dobio ime. U antičkom dobu maslina je bila sinonim besmrtnosti, a grančica masline mira.

Maslina za zdravljeMedicina priznaje antimikrobno dejstvo oleuropeina, gorke materije koja štiti stablo masline od insekata i bakterija, a čoveku pomaže kod infekcija i apcesa zuba i zubnog mesa i lečenja gljivičnih infekcija kože i noktiju. Odličan efekat maslinovo ulje daje u lečenju povišenog krvnog pritiska, aritmije, koronarnih bolesti i crevnog spazma, a pomaže i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kod zatvora i povišenog holesterola. Istraživanja su pokazala da žene koje koriste maslinovo ulje u ishrani imaju 45 odsto manji rizik da dobiju rak dojke.Za negu kože i kosePored blagotvornog dejstva na zdravlje, maslinovo ulje je pravi biser prirode. Sigurno ste primetili da žene koje žive na primorju imaju bujnu kosu i lepu i jedru kožu. Njihova tajna je maslinovo ulje koje koriste u svakodnevnoj ishrani i nezi. „Tečno zlato“ neguje kožu, kosu i nokte. Zahvaljujući vitaminima, suvoj i dehidriranoj koži vraća vlažnost i elastičnost, ojačava nokte sklone listanju i pucanju i regeneriše suvu i oštećenu kosu.

Pripremila: Vanja Ostojić

Opuštajuća kupkaPotrebno → maslinovo ulje→ ulje lavandePriprema Pomešajte maslinovo ulje sa esencijalnim uljem lavande i dodajte u vodu za kupanje. Uživajte u opuštajućem mirisu lavande, a nakon kupanja koža će vam biti mekana i nežna. Maska za kosuPotrebno → 2-3 kašike maslinovog ulja→ 1 žumancePriprema Blago zagrejte ulje, pa pomešajte sa žumancetom da dobijete homogenu smesu. Nanesite na kosu, umotajte glavu u najlon-kesu i peškir, ostavite dva sata, pa isperite. Priuštite svojoj kosi ovaj tretman jednom nedeljno.Maska od žalfije Potrebno→ 10 g žalfije → šolja vode→ 1 žumance→ kašičica maslinovog uljaPripremaŽalfiju prelijte ključalom vodom i ostavite poklopljeno 10 minuta. Procedite čaj, pa listiće pomešajte sa žumancetom i maslinovim uljem. Nanesite masku na lice i ostavite 10 minuta. Lice zatim isperite proceđenim čajem. Ponovite svakih nedelju dana, a rezultat će biti čist i blistav ten.Tretman za teloPotrebno→ pčelinji vosak→ maslinovo uljePripremaZagrejte maslinovo ulje, dodajte pčelinji vosak i ovu smesu umasirajte u kožu posle tuširanja. Uvijte se u čaršav ili bademantil i ostavite da deluje preko noći. Ujutru će vam koža biti glatka, mekana i sjajna. Tretman za jake noktePrimena Utrljajte nekoliko kapi maslinovog ulja oko noktiju i zanoktica, navucite rukavice i ostavite da deluje preko noći.Za skidanje šminkePrimena Stavite nekoliko kapi maslinovog ulja na tupfer i skinite šminku. Ne morate imati skupe preparate, maslinovo ulje skida čak i vodootpornu maskaru.Tretman protiv proširenih poraPrimena Pokrijte glavu peškirom i naparite lice desetak minuta. Dok vam je koža još vlažna i topla, istrljajte je kriškom limuna i ostavite da se osuši, pa se umijte hladnom vodom. Na kraju utrljajte koju kap maslinovog ulja. Sprovodite ovaj tretman jednom nedeljno. Ulje protiv celulitaPotrebno → po 20 g čaja od hrastove kore, latica kamelije i maslinovog uljaPriprema Zagrejte maslinovo ulje, pa u njega ubacite čaj i latice. Ostavite u teglici dve nedelje, a nakon toga masirajte mesta zahvaćena celulitom i ostavite da deluje jedan sat. Posle masaže istuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track